Πολιτική

Κορονοϊός: Ξεκινά από τη Δευτέρα η επιβολή προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Ποιοι απαλλάσσονται

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένει ότι θα έχει πολιτικό κόστος από την επιβολή προστίμου στους άνω των 60 ετών που ως και αύριο δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο, αποφάσισε να μην κάνει βήμα πίσω.

Κι αυτό γιατί έτσι θα έστελνε λάθος μήνυμα… «Ο εμβολιασμός τους είναι υποχρεωτικός και δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες, δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα» δηλώνει η κυβέρνηση.

Στελέχη της εκτιμούν ότι μια τέτοια απόφαση θα καλλιεργούσε κλίμα αναξιοπιστίας και θα προκαλούσε και έντονη δυσαρέσκεια σε όσους έκαναν το “καθήκον” τους και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εμβολιασμό.

Ποιοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης

Αύριο λοιπόν, Δευτέρα, λήγει η προθεσμία εμβολιασμού για τους συμπολίτες άνω των 60 ετών και ξεκινά η επιβολή του προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Από την υποχρέωση απαλλάσσονται όσοι έχουν νοσήσει, για διάστημα 90 ημερών από τη νόσηση.

Επίσης απαλλάσσονται και όσοι, για λόγους υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία έπρεπε ως χτες, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, να έχουν υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης στο emvolio.gov.gr, το οποίο θα απαντηθεί εντός 7 ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση θα κοινοποιηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.

Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να μην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Πρόστιμο δεν θα επιβληθεί επίσης στους συμπολίτες μας που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ΄ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.

Οι πολίτες άνω των 60 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, μπορούν να μπαίνουν στο anagnorisi.emvolio.gov.gr και να καταχωρούν τον εμβολιασμό τους ή να προσέρχονται σε ΚΕΠ.

Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με οποιοδήποτε από τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα εκτός της Ε.Ε. ή των 33 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, πρέπει να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Τα πρόστιμα δεν θα περικόπτονται από την σύνταξη, αλλά θα βεβαιώνονται στην εφορία μέσω της ΑΑΔΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και για τις μεταβολές στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ
«Μας χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με μία κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη χώρα, διευρύνει τις ανισότητες και μοιράζει στα καρτέλ τον πλούτο της χώρας» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33