Πολιτική

H μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό κενό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια

- Σήμερα ξεκινούν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια για να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις
- Διορθωτικά μέτρα θα ζητήσουν να ληφθούν άμεσα εταίροι και δανειστές από την Αθήνα
- Αγκάθι η μαύρη τρύπα στα έσοδα που φέρνει πίσω τους στόχους για φέτος

Ήδη από χθες τα τεχνικά κλιμάκια έχουν καταφθάσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να ξεκινήσουν συζητήσεις με τους Έλληνες αξιωματούχους.

Το πρώτο που θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης είναι η “τρύπα” στον προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί αλλά και η προοπτική της ανάπτυξης που συζητείται για φέτος.

Οι δανειστές της χώρας θεωρούν ότι αυτά πρέπει να είναι τα πρώτα νούμερα που χρειάζεται να έχουν στη διάθεσή τους ώστε να κάνουν υπολογισμούς για πιθανή λήψη διορθωτικών μέτρων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων για φέτος. Από εκεί και πέρα θα τεθούν οι βάσεις για να συζητηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Χθες πάντως παίχτηκε ένα κρυφτούλι με τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς δημοσιογράφοι τους αναζητούσαν παντού αφού δεν τους είχαν ενημερώσει για το χώρο που θα καταλύσουν και θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Τελικά… βρέθηκαν στο Χίλτον, εκεί όπου θα γίνουν οι πρώτες συναντήσεις.

Οι τεχνικές συζητήσεις είναι αυτές που θα ανοίξουν και την συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έτσι ώστε το Eurogroup να ανοίξει μέσω ΕΚΤ την κάνουλα της χρηματοδότησης της χώρας. Για την Αθήνα ωστόσο η δόση δεν είναι η προτεραιότητα, όπως τόνισε και ο Γ. Βαρουφάκης. Στόχος είναι οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κλειδί όλης της διαπραγμάτευσης το χρέος

Ο Α. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ επανέφερε το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι “είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί” και προσθέτοντας ότι “ο φαύλος κύκλος της παγίδας του χρέους και η μόνιμη εξάρτηση δεν αποτελούν μια μέθοδο που εξασφαλίζει μια συνολικά υγιή ευρωζώνη. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την πολιτική μυωπία με έμπνευση και τόλμη”.

“Για εμάς, η αλλαγή είναι μία φυσιολογική κατάσταση” είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως “η στρατηγική των μεταρρυθμίσεών μας περιλαμβάνει παρεμβάσεις με στόχο, αφενός να εξέλθουμε από το τέλμα και να απομακρυνθούμε από το χαμηλό ισοζύγιο της οικονομίας και αφετέρου να επηρεάσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου ισοζυγίου. Η αλλαγή πρέπει να είναι ριζοσπαστική -όχι οριακή-, επειδή η οικονομία μας εξακολουθεί να είναι σε μια κατάσταση σύγχυσης, λόγω της κατάρρευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της. Χρειαζόμαστε ένα σοκ για την ανάκαμψη της οικονομίας. Και, μόλις δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, οι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες δυνατότητές της υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η «αλλαγή σελίδας» στην Ελλάδα το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές δεν αποτελούν πλέον κύριο θέμα και η Γερμανία δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς στο Βερολίνο
Μαρινάκης για την έκθεση Καρώνη για τα Τέμπη: «Σήμερα το αφήγημα της συγκάλυψης σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέρρευσε με κρότο»
«Σήμερα ως προς την πραγματογνωμοσύνη μπαίνει ένα επίσημο με στοιχεία με τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης»
Ο Παύλος Μαρινάκης 8