Πολιτική

Με υπογραφή Σαμαρά κρυφές περικοπές, αυξήσεις στο ρεύμα και απολύσεις στο Δημόσιο

- Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει νέα μέτρα αν χρειαστούν
- Την «επιστολή προθέσεων» υπογράφει ο πρωθυπουργός, εκτός από τον υπ. Οικονομικών και τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος
- Υπό ασφυκτικό έλεγχο η Ελλάδα, μέτρο και δόση ζητά η Κομισιόν
- Ποια είναι τα τρία προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 14,8 δισ. το 2013

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μπορεί με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο είναι τα τελευταία αλλά αν οι στόχοι δεν «πιαστούν», τότε μας περιμένουν κι άλλα. Και αυτό έχει την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Στην «επιστολή προθέσεων» που συνοδεύει την έκθεση της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει νέα μέτρα, σε περίπτωση που αυτά καταστούν απαραίτητα εξαιτίας της αλλαγής των συνθηκών, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.
Είναι μια δέσμευση που αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που υπογράφει την επιστολή μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, όπως συνηθίζεται.

Σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλέον έσοδα από τα προβλεφθέντα, θα ισχύσει ο κανόνας ότι το 30% θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους και το 70%, τον επόμενο χρόνο, για τη στήριξη μέτρων κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης.

Και ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση αν χρειαστεί; Αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος βάσει των προτάσεων της ΡΑΕ, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το 2014, αναθεώρηση των τιμών φαρμάκων με βάση τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση της Κομισιόν μπορεί να μας… χτυπάει φιλικά στην πλάτη για την πρόοδο που έχει γίνει, αλλά δεν κρύβει την ανησυχία της για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων αλλά και για τους κινδύνους που υπάρχουν για την πορεία του προγράμματος εξαιτίας των «εμποδίων» που βάζουν συνδικαλιστές και πολιτικοί.

Από εκεί και πέρα, είναι απολύτως σαφές ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών κι αν δεν αποδεικνύει ότι κάνει ό,τι και όσα πρέπει, δε θα παίρνει τις δόσεις.

Μέτρο και δόση δηλαδή!

Για να πάρουμε τη δόση του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,2 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού), προϋπόθεση είναι:
– να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος
– Να αυξηθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση)

Για τη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, απαιτείται η αναπροσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έτσι ώστε να θεσπιστεί οροφή δαπανών για κάθε κυβερνητικό υποτομέα.

Για τη δόση του Μαρτίου, ύψους επίσης 2,8 δισ. ευρώ, η Κομισιόν θέτει ως προϋποθέσεις:
– να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το προσωπικό των υπουργείων, να έχουν καθοριστεί οι πλεονάζουσες θέσεις και οι υπάλληλοι και να έχουν τεθεί τριμηνιαίοι στόχοι υποχρεωτικής εξόδου (δηλαδή απόλυσης) ώς το τέλος του 2014.
– να έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων βάσει των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μας έβγαλαν ξανά κίτρινη κάρτα για τη φοροδιαφυγή – «Καμπανάκι» και από την Κομισιόν που «βλέπει»… πολιτική αστάθεια!

”Οι οικονομίες θα χτυπηθούν στο κεφάλι με σφυρί”

Μέσα στο Νοέμβριο έχασαν τη δουλειά τους 34.138 άνθρωποι

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης κατά ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να ζητήσουν συγγνώμη όσοι μίλησαν για κυβέρνηση υποδίκων» – Live η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας για τους τέσσερις βουλευτές που παραπέμπονται και έθεσε ζήτημα πολιτικής αποκατάστασης για όσους οι υποθέσεις τους τέθηκαν στο αρχείο
Παύλος Μαρινάκης
Άδωνις Γεωργιάδης για Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Τις 7 δικογραφίες τις έκρινε αστείες και για τις 4 ψάχνει ένα πλημμέλημα, αυτή ήταν η «εγκληματική συμμορία της ΝΔ»
«Σας λέω τώρα με την ίδια βεβαιότητα ότι και οι 4 θα αθωωθούν πανηγυρικά στα δικαστήρια διότι οι υποθέσεις είναι αστείες» γράφει σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης 13
Παύλος Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Όσοι προδίκαζαν την ενοχή βουλευτών της ΝΔ οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη
«Η Δικαιοσύνη και μόνο θα αποφασίσει, αφού αξιολογήσει όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και εκθέσεων που προσδιόρισαν εκ νέου τα ποσά ενδεχόμενης ζημίας» τόνισε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης 6
ΣΥΡΙΖΑ κατά Τσίπρα: Τον κατηγορεί για οργανωμένο σχέδιο και ζητά να παραδώσουν τις έδρες οι ανεξαρτητοποιηθέντες
Η Κουμουνδούρου στρέφει ευθέως τα πυρά της προς τον Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας δημόσια το ερώτημα εάν οι ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές θα είναι υποψήφιοι με τον νέο πολιτικό φορέα στις επόμενες εθνικές εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας 10
ΕΛ.Α.Σ.: Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας οργανωτικής στρατηγικής – Ο Τσίπρας ανοίγει γραμμή επικοινωνίας με τη βάση
Απευθείας διάλογος με τα μέλη μέσω του myELAS σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πολιτικό παλμό ο νέος φορέας – Στόχος η ενεργοποίηση της βάσης και η οικοδόμηση νέου μοντέλου κομματικής λειτουργίας
Αλέξης Τσίπρας