Πολιτική

Μήνυμα Λίνας Μενδώνη στο Βρετανικό Μουσείο: «Προϊόντα κλοπής τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έστειλε ηχηρό μήνυμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο και τόνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση τα θεωρεί προϊόντα κλοπής.

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε στη Βουλή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ για τα μουσεία.

Η Λίνα Μενδώνη πήρε αφορμή από την αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα στο θέμα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, και επισήμανε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ότι δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο και τα θεωρεί προϊόντα κλοπής.

«Είναι εντυπωσιακό να διαμορφώνει κανείς μια ολόκληρη εισήγηση σε διαρροές», σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αμέσως μετά την ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκης και τα όσα είπε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Θα επαναλάβω, για πολλοστή φορά. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ότι δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο. Τα θεωρεί προϊόντα κλοπής. Επομένως, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τίποτα από όλα αυτά. Αυτά, είναι η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και έχει λεχθεί από τον πρωθυπουργό, από όλους όσους παίρνουν τον λόγο και προφανώς, από μένα.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής, όταν μίλησε με τον ομόλογό του στο Ηνωμένο Βασίλειο: Επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και κάλυψη αυτού του κενού με διαχρονικές εκθέσεις. Όλα τα άλλα είναι διαρροές και φιλολογίες και παρά-φιλολογίες. Αυτό να το συνειδητοποιήσουμε», είπε η Λίνα Μενδώνη.

Τι ανέφερε για την Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η κυρία Μενδώνη απάντησε και σε όσα ανάφερε ο κ. Βαρουφάκης επί του νομοσχεδίου. «Όσο για τα παραρτήματα, δεν έχουμε ανάγκη να ιδρύσουμε παραρτήματα στα πέντε μουσεία, όπως ελέχθη. Από τον ιδρυτικό νόμο του Μουσείου Ακροπόλεως, το 2008, προβλέπεται η ίδρυση παραρτήματος. Επομένως, αν… κάτι θέλαμε να εξυπηρετήσουμε, είχαμε το σχετικό εργαλείο», είπε η Λίνα Μενδώνη.

Σε σχέση με όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης για τη συμμετοχή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε: «Η κυρία Βαρδινογιάννη τοποθετήθηκε στο ΔΣ του Μουσείου, ως πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO, και ως μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών που έχει μεγάλη δραστηριότητα, και το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό όλοι, στο θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών».

«Απορώ πώς αναφέρεστε σε διαρροές εφόσον εμείς βασιζόμαστε σε δημοσιεύματα, τόσο του βρετανικού, όσο του ελληνικού όσο και συνολικά του ευρωπαϊκού Τύπου», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και προσέθεσε: «Δεν είναι διαρροές τα δημοσιεύματα. Είναι επίσημες δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και του υπουργείου Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας. Δεν θα επικαλούμασταν δημοσιεύματα αν δεν διαπραγματευόταν ο πρωθυπουργός εδώ και ένα χρόνο, κρυφά από τον ελληνικό λαό, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η ίδια η διαπραγμάτευση αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, αναγνώριση κυριότητας και μπορεί να είναι εγκληματικό αυτό».

Ο Κλέων Γρηγοριάδης σχολίασε και την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού, για τη συμμετοχή της κυρίας Βαρδινογιάννη στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Ωραία τα είπατε για την κυρία Βαρδινογιάννη, μόνο που δεν απαντήσατε στην ερώτηση του αρχηγού μας: Αν ο μισθός της ήταν 800 ευρώ το μήνα και παρόλα αυτά ήταν πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO, θα την είχατε; Κρυφτήκατε πίσω από την UNESCO. Δεν μας είπατε αν η κυρία Βαρδινογιάννη θα είχε αυτή τη θέση, αν ήταν φτωχαδάκι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σε συνάντηση με την ομάδα της Αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα – Την Τρίτη θα συναντηθεί με Τασούλα και Γεραπετρίτη
Την Τετάρτη το πρωί, στις 10:00, η νέα πρέσβης των ΗΠΑ θα μεταβεί στο μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Μαρινάκης: Άστοχη επικοινωνιακά η διαχείριση του κλεισίματος των ΕΛΤΑ από την διοίκηση – Δεν υπάρχει διάθεση υπαναχώρησης  
«Η κυβέρνηση επί της ουσίας της απόφασης να κλείσουν κάποια καταστήματα και να μην μπαίνει μέσα εκατομμύρια μια εταιρεία που είναι στο Υπερταμείο δεν είναι αντίθετη»
Υποκατάστημα των ΕΛΤΑ
29
Το μεγάλο πάρτι της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και το συρτάκι - «Δεν θα απογοητεύσω τις ΗΠΑ και την Ελλάδα»
Την Τρίτη αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα - «Ως πρέσβης ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Έλληνες συμμάχους μας για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο»
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ 17
Πολιτική «θύελλα» για το λουκέτο στα ΕΛΤΑ: «Γκρίνια» στο Μαξίμου και «γαλάζιες» ενστάσεις
Τα «πυρά» κατευθύνθηκαν και προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εξανέστη - «Δεν είχε εξηγηθεί στην κοινωνία η οξύτητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ»
Ελληνικά Ταχυδρομεία 78