Πολιτική

Μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία από την τριμερή στο Κάιρο

Στο Κάιρο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου πρώτος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Κύπρου. Μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταδικάσαμε απερίφραστα τόσο την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όσο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, δήλωσε μετά το τέλος της τριμερούς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι αυτά τα θέματα τα έθεσε και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας ότι Ελλάδα – Κύπρος και Αίγυπτος δημιουργούν ένα τρίγωνο ειρήνης στην περιοχή.

Μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καϊρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

Δείτε τις δηλώσεις των τριών ηγετών

Τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του συνοδεύει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έφτασε στην Αίγυπτο απευθείας από τη Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του και τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη ως απεσταλμένος του κ. Μητσοτάκη και φρόντισε να ξεκαθαρίσει στις δηλώσεις του ότι η Κύπρος «δεν θα είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Alco: Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης οι πιο επιτυχημένοι Υπουργοί της Κυβέρνησης
Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για Πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28%) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο με μεγάλη διαφορά προηγείται ο... κανένας (35%)
Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν καταγράφουμε απλώς το πρόβλημα της στέγασης, το αντιμετωπίζουμε με στοχευμένα μέτρα
«Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνολικά 40 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ για τη στεγαστική κρίση», σημειώνει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό Onside της ΟΝΝΕΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 1
Σωκράτης Φάμελλος για τη μήνυση από την Ομάδα Αλήθειας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί νοικοκύρης»
«Η μήνυση εναντίον μου, που προανήγγειλε η Ομάδας Αλήθειας, ο μηχανισμός προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της Δημοκρατίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1