Πολιτική

“Μπαράζ” επαφών Μητσοτάκη και συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς

Το κεφάλαιο των θεσμικών αλλαγών ανοίγει τώρα η κυβέρνηση, καθώς στο τραπέζι θα βρεθούν η ψήφος των αποδήμων, ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση.

Μάλιστα, θα βρεθούν κατά κυριολεξία στο τραπέζι… του Μαξίμου, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους προσκαλέσει στο Μαξίμου ύστερα από την επιστροφή του από την Αίγυπτο – την Τετάρτη, δηλαδή.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης είναι η ψήφος των αποδήμων, πάντοτε υπό το πρίσμα της απαραίτητης πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους. Όμως, μοιραία η ατζέντα των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τους αρχηγούς θα είναι (σχεδόν) εφ’ όλης της ύλης: από την απλή αναλογική και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έως το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

“Χλωμή” η συναίνεση

Η εξεύρεση της απαραίτητης συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων φαντάζει, ωστόσο, εξαιρετικά απίθανη έως αδύνατη. Ιδιαίτερα μετά τις διαρροές εκ μέρους της Κουμουνδούρου που ξεκινούν ήδη, πριν καν ο Αλέξης Τσίπρας περάσει το κατώφλι του Μαξίμου, το blame game για το διαφαινόμενο ναυάγιο.

Από την άλλη πλευρά, ΚΙΝΑΛ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση – καθώς το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά – αθροίζουν 199 βουλευτές μαζί με τους 158 της ΝΔ, με αποτέλεσμα και πάλι να μη βγαίνει η εξίσωση. Προς τούτο λοιπόν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συγκλίσεις, ιδιαίτερα με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, η οποία κινείται ανάμεσα σ’ αυτή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης-Γεννηματά, άλλωστε, έχουν να πουν πολλά και για τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής – αφού κι εκεί η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τους 200 βουλευτές προκειμένου να ισχύσει άμεσα το νέο εκλογικό σύστημα ή έστω τους 180, εάν αλλάξει η διάταξη 54 του Συντάγματος στην επικείμενη αναθεώρηση. Αλλά και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση Μητσοτάκη να στηρίξει πρόσωπο από την Κεντροαριστερά για την Ηρώδου Αττικού, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, μοιάζει ειλημμένη.

Από την κυβέρνηση ούτως ή άλλως δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει επακριβώς το σχέδιό τους για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο σε γενικές γραμμές διέπεται από την αρχή πως δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ήδη είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – απαντώντας έτσι και στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και κατ’ επέκταση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω η χώρα μου να περάσει κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015 – Μερτς: Έχουμε τεράστιο σεβασμό για την Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την Καγκελαρία μετά την εκλογή Μερτς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς 22
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
Μαρινάκης για την έκθεση Καρώνη για τα Τέμπη: «Σήμερα το αφήγημα της συγκάλυψης σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέρρευσε με κρότο»
«Σήμερα ως προς την πραγματογνωμοσύνη μπαίνει ένα επίσημο με στοιχεία με τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης»
Ο Παύλος Μαρινάκης 8
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 7