Πολιτική

Νέο “μήνυμα” από την Ουάσινγκτον για τη συμφωνία των Πρεσπών: Ιστορική εξέλιξη

Η Ουάσινγκτον θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών ιστορική εξέλιξη που όχι μόνο θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας, αλλά και θα ενισχύσει σημαντικά τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την άποψη αυτή της Ουάσινγκτον για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταφέρει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ιδρύματος Atlantic Council της Ουάσινγκτον, Ντέιμ Γουίλσον, με συνέντευξή του Καθημερινή.

«Η συμφωνία προσφέρει στην Ελλάδα την προοπτική αποκατάστασης της πολιτικής και οικονομικής της επιρροής στα Βαλκάνια» τονίζει ενώ συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη εκτιμά ότι «είναι σε θέση να επωφεληθεί εξελισσόμενη σε κόμβο […] από τα Βαλκάνια προς το Αιγαίο και τον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρει ο Ντέιμ Γουίλσον.

Ο κ. Γουίλσον λέει ότι «οι ηγέτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναγνωρίζουν την πολιτική ηγεσία και το θάρρος που απαιτείται για την υποστήριξη αυτής της συμφωνίας» για να συμπληρώσει «… για όσους δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα περιμέναμε από τους υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης σε κάθε χώρα να μην αντιταχθούν έντονα και να μην παρεμποδίσουν την κοινοβουλευτική επικύρωση».

Σε ερώτηση σχετικά με το «πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν η Ελλάδα και η Δύση την Τουρκία υπό τη νέα ενισχυμένη προεδρία Ερντογάν», ο κ. Γουίλσον απαντά: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν κοινό συμφέρον να διατηρήσουν την Τουρκία προσδεδεμένη στη Δύση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331