Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Οικονόμος ο… Καλλικράτης, έδωσε πάνω από 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μειωμένο κατά 1,2 δισ. ευρώ το κόστος της αυτοδιοίκησης, έξι μήνες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και τη συνένωση των δήμων.

«Το 2009 το κόστος της αυτοδιοίκησης για τον κρατικό προϋπολογισμό ανήλθε συνολικά σε 4,8 δισ. και μετά τον Καλλικράτη περιορίζεται στα 3,6 δισ., δηλαδή μειωμένο κατά 1,2 δισ.», αναφέρει σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία για τον εξορθολογισμό στη λειτουργία και τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

«Δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών, αφού τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκ. ευρώ για τις περιφέρειες και υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για τη λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους», προσθέτει ο κ. Ραγκούσης.

Υπογραμμίζεται ότι οι εξοικονομήσεις που έγιναν στην αυτοδιοίκηση προέκυψαν αρχικά από
τον περιορισμό των 1.034 δήμων και κοινοτήτων σε 325 δήμους (μείωση 70%)
τη συγχώνευση και κατάργηση περίπου 6.000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της αυτοδιοίκησης σε λιγότερα από 1.500 (ποσοστό μείωσης φορέων 75%)
τη συνένωση των 57 οργανισμών νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και 19 επαρχείων σε 13 αιρετές περιφέρειες (ποσοστό μείωσης φορέων 83%)
τον περιορισμό των 13 κρατικών Περιφερειών σε 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ποσοστό μείωσης φορέων 46%), καθώς και
των περίπου 8.500 σχολικών επιτροπών (ΝΠΔΔ) σε κάτω από 1.000, όπως προέβλεψε ο Καλλικράτης (ποσοστό μείωσης 90%).

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι πέραν του περιορισμού των δομών, αποφασιστικής σημασίας ήταν η θεσμική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης, που στο χώρο της οικονομικής διαχείρισης μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά τις παρακάτω ριζικές αλλαγές που ήδη εφαρμόζονται:

1. την υπαγωγή κάθε δαπάνης των ΟΤΑ, όλων των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του συνόλου των επιχειρήσεών τους, χωρίς εξαίρεση, στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

2. τον έλεγχο της πορείας είσπραξης των εσόδων των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο

3. τον προσυμβατικό έλεγχο συμβάσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ,

4. την ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ με μέτρα όπως η δημοτική ενημερότητα,

5. τη διασφάλιση ισοσκελισμένων πλέον προϋπολογισμών χωρίς ελλείμματα,

6. τον περιορισμό του δανεισμού των ΟΤΑ και την απαγόρευση δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες,

7. την υπαγωγή κάθε απόφασης των οργάνων της αυτοδιοίκησης στην υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της Δι@ύγειας,

8. την απαγόρευση κάθε δυνατότητας πρόσληψης ή σύμβασης εκτός ΑΣΕΠ,

9. την κατάργηση ψευδεπίγραφων συμβάσεων και καταχρηστικών μονιμοποιήσεων,

10. τον περιορισμό του προσωπικού και την καλύτερη αξιοποίηση του μέσω μετατάξεων.

11. την ενεργοποίηση του προβλεπόμενου από το νόμο προγράμματος εξυγίανσης, με τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκείμενου να διασφαλιστεί με τρόπο μόνιμο και ενιαίο η οικονομική βιωσιμότητα κάθε ΟΤΑ που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερχρέωσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε