Πολιτική

Βροντερό “όχι” του Τουσκ στον Τσίπρα! Παράταση γιοκ τρίτο πρόγραμμα ναι

- Η απαντητική επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημοσιεύτηκε στους Financial Times
- Ο Ντόναλντ Τουσκ απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παράταση του ελληνικού προγράμματος 
- "Δεν υπάρχει βάση για να δοθεί η παράταση μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος", αναφέρει χαρακτηριστικά
- Αυτό σημαίνει ότι αύριο λήγει το πρόγραμμα της Ελλάδας και επισήμως
- "Αν κάποιος λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση με ένα “Όχι”, απλά δεν είναι αλήθεια"

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, ο Ντόναλντ Τουσκ απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι “δεν υπάρχει βάση για να δοθεί η παράταση μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους. Η πόρτα είναι ανοιχτή…”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι δεν βλέπει καμιά πρόθεση από μέρους των κρατών μελών της ΕΕ να ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να παραταθεί προσωρινά η δανειακή σύμβαση.

“Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους ηγέτες, απόντων νέων στοιχείων, δεν βλέπω καμιά επιθυμία να αντιταχθούμε στις θέσεις τις οποίες εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στο συμβούλιό τους την 27η Ιουνίου”, ανέφερε ο Τουσκ σε απαντητική επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και αναφέρεται στο αίτημα της Αθήνας να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης για έναν μήνα.

Ο Τουσκ σημείωσε επίσης ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την οποία είχε συγκαλέσει την περασμένη Δευτέρα και επαναβεβαιώθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

“Δυστυχώς”, ανέφερε ο Τουσκ στην επιστολή του, “η κυβέρνησή σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα”.

Ακόμη ο Τουσκ ανέφερε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος την Τρίτη 30ή Ιουνίου η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα.

“Στην Ευρώπη η πόρτα για τις διαπραγματεύσεις παραμένει ανοικτή πάντα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης”, ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, σχολίασε πως κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διεξαγάγει δημοψήφισμα, ενώ σημείωσε πως δεν είναι ο ρόλος του να παρεμβαίνει στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως μ’ ένα αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα υπάρχει ακόμη λιγότερος χώρος για διαπραγματεύσεις.

“Αν κάποιος λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση με ένα “Όχι”, απλά δεν είναι αλήθεια”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης από Κοζάνη: Το 2023 είπα ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, τώρα λέω ότι πριν τις εκλογές θα τα έχει ξεπεράσει
«Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση και θα αναγνωρίσουν στη ΝΔ ότι μπορεί να κρατήσει το τιμόνι της χώρας σε πολύ δύσκολους γεωπολιτικούς καιρούς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με πολίτες στην Κοζάνη 150
Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε ΝΔ για Ακρίτα: Απροκάλυπτα προσπαθεί να αυξήσει την πλειοψηφία της στο προεδρείο της Βουλής
«Οι ακροδεξιοί πολιτικοί συνοδοιπόροι της κυρίας Σδούκου και του κυρίου Μαρινάκη έκαναν πολιτική καριέρα με τέτοια θλιβερή ατζέντα», επισημαίνει ο Κώστας Τσουκαλάς, συμπληρώνοντας πως «δεν έχει τέλος ο πολιτικός τους κατήφορος»
ΠΑΣΟΚ, γραφεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε παραγωγικές μονάδες στη Φλώρινα – «Θα στηρίξουμε την ελληνική κτηνοτροφία και τη φέτα, το πιο εμβληματικό μας προϊόν»
«Η Δυτική Μακεδονία είναι μία περιφέρεια η οποία έχει περάσει τις δικές της δοκιμασίες, αλλά χαίρομαι διότι μέσα από την πολύ συστηματική στήριξη την οποία παρέχει η κυβέρνηση, δρομολογούνται πολλές νέες παραγωγικές επενδύσεις», είπε ο πρωθυπουργός
μητσοτακης 6
Συνεργάτες Μαρινάκη σε Ακρίτα: Δεν θυμάται τις δεκάδες τοξικές αναρτήσεις της;
Απάντηση μέσω συνεργατών του δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα και ζητεί να ανακαλέσει την fake ανάρτησή της - Για «κατάφωρη συκοφαντία» κάνει λόγο η Κουμουνδούρου
Έλενα Ακρίτα 21