Πολιτική

Παπαδημητρίου: Τέλος η ύφεση, είμαστε πλέον στην ανάπτυξη

«Έχουμε βγει πλέον από το καθεστώς ύφεσης και είμαστε στην ανάπτυξη" δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα.

“Βλέπουμε με μεγάλη αισιοδοξία το 2018 που έχει αρχίσει πάρα πολύ καλά, με όλους τους δείκτες να δείχνουν ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα. Το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο που θα βάλει τη χώρα πίσω στην κανονικότητα, όχι μόνο απ’ το θέμα της Ανάπτυξης αλλά επίσης και της εξόδου από τη σκληρή εποπτεία που έχουμε από το 2010» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Μετά το πέρας των συναντήσεων που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως «κοιτάμε με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον», καθώς το 2017 έκλεισε με συνεχή ανάπτυξη στα τέσσερα τρίμηνα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως υπάρχει επίγνωση των προβλημάτων «και γι’ αυτό δεν πανηγυρίζουμε».

“Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή”

Αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων στην περιοχή «άλλα χρονοβόρα κι άλλα που μπορεί να διευθετηθούν ίσως πιο γρήγορα, πολλά εκ των οποίων εμπλέκουν κι άλλα υπουργεία», υπογραμμίζοντας ότι «είναι προβλήματα που δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι προβλήματα δεκαετιών και αυτά δυστυχώς δεν λύνονται μέσα σε 2-3 χρόνια». Εξέφρασε την πρόθεση αναζήτησης λύσεων «είτε με χρηματοδοτήσεις με προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου (του νέου ή των παλαιότερων)» ακόμη και της διευθέτησης των διαδικασιών που εμπλέκουν άλλα υπουργεία πέραν του Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Παπαδημητρίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η περιοχή. «Υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από ξένους και εγχώριους επενδυτές. Υπάρχει το πρόγραμμα για το LNG, το FSRU, με μία κοινοπραξία που είναι ελληνικών όπως επίσης και αμερικανικών συμφερόντων. Σημείωσε πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο για την αξιοποίηση του λιμένα και των μαρίνων, αλλά και για τη δημιουργία ενός logistic center, το οποίο το χρειάζεται αυτή η περιοχή. «Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε και μια σιδηροδρομική γραμμή που να μπορεί να συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό και με άλλες προς τη Βουλγαρία και επίσης και στη Ρουμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Κυνηγάμε τις επενδύσεις”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «το υπουργείο Οικονομίας κυνηγάει επενδύσεις, ξένες άμεσες και επενδύσεις από τους εγχώριους παράγοντες γιατί υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης του λιμανιού όπως επίσης και της περιοχής. Βλέπουμε τα σημάδια, ότι υπάρχει ενδιαφέρον αλλιώς δεν θα ερχόταν εδώ ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής». Διαβεβαίωσε ότι τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια θα έχουν την προστασία της Πολιτείας στην προσπάθεια υλοποίησης των προαναφερθέντων προγραμμάτων, διευκρινίζοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει υπόσχεση ότι θα γίνουν αύριο», δεδομένου ότι χρειάζονται μελέτες κάποιες εκ των οποίων έχουν γίνει, άλλες χρειάζονται επικαιροποίηση ενώ μερικές είναι καινούριες.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει αυτά τα οποία χρειάζεται, είτε προγράμματα απασχόλησης με κοινωφελή εργασία με τους Δήμους, όπως επίσης και να βοηθήσει στις διαδικασίες και να επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν και που έχουν να κάνουν με τις υποδομές», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτροβιτς ενημέρωσε τον υπουργό για τα ζητήματα που απασχολούν τον Έβρο και συγκεκριμένα:

-Το θέμα της επιδότησης του κόστους εργασίας

-Το ζήτημα του παρεμπορίου

-Την αναβάθμιση των τελωνείων

-Την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας

-Την ανάπτυξη του λιμένα και του σιδηροδρομικού δικτύου

-Τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου

Τέλος ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση καθώς διαπίστωσε ότι ο υπουργός τάσσεται, όπως κι ο ίδιος, υπέρ των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ ζήτησε τη βοήθεια του υπουργείου στο θέμα των έργων του λιμένα, της δημιουργίας σφαγείου στις Φέρες καθώς και στην παραχώρηση των κτιρίων του παλιού νοσοκομείου της πόλης προκειμένου να αξιοποιηθούν για την μετεγκατάσταση εκεί διαφόρων υπηρεσιών.

Τον υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για δίκη Τεμπών: Κάποιοι κάνουν σόου, να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της
Στο επίκεντρο της ενημέρωσης και τα έκτακτα μέτρα για να περιοριστεί η πίεση σε νοικοκυριά και αγορά από τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Παύλος Μαρινάκης
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Δημοσκόπηση Interview: Στο 28,7% η ΝΔ, χαμηλές πτήσεις για τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ενίσχυση της ΝΔ θα μπορούσε να συνδέεται και με τη διεθνή αστάθεια, καθώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή φαίνεται να ενισχύει τη συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση
Εκλογές 7
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέσσερα έκτακτα μέτρα στήριξης ύψους 300 εκατ. ευρώ – Fuel pass, επιδότηση στο diesel κίνησης και παρέμβαση για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
«Η κυβέρνηση μένει και θα μένει στο πλευρό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός - Τα μέτρα θα εξειδικευτούν στις 13:30 από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέσσερα έκτακτα μέτρα στήριξης ύψους 300 εκατ. ευρώ – Fuel pass, επιδότηση στο diesel κίνησης και παρέμβαση για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 109
Έκτακτα μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Fuel pass και παρέμβαση για diesel και ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Τα μέτρα θα εξειδικευτούν στις 13:30 σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά
Κυριάκος Μητσοτάκης 78
Εκδήλωση με άρωμα Ανδρέα Παπανδρέου: Μνήμες, δάκρυα και χειροκροτήματα για τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ
Ο συντονιστής της εκδήλωσης κάλεσε τον Νίκο Παπανδρέου να βάλει έναν …τίτλο στη ζωή του Ανδρέα και εκείνος είπε «Ήρωας», για να ακολουθήσει νέο κύμα χειροκροτημάτων
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μέσα από τα μάτια των παιδιών του: Εκδήλωση μνήμης για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ