Πολιτική

Περιοδεία Ανδρουλάκη στην Κρήτη μετά τη «μουρμούρα» για το «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη για τους μετανάστες

Σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με βουλευτές θα βρεθούν στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές

Το «παρών» που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία Πλεύρη για την αναστολή του ασύλου, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης την χαρακτήρισε ως αντισυνταγματική, έχει φέρει μεγάλη μουρμούρα στην Χαριλάου Τρικούπη από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε εμπράκτως να βρεθεί στο πλευρό των συμπολιτών του προκειμένου να διαπιστώσει και μόνος του τα προβλήματα αλλά και προκειμένου να συμπαρασταθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία αντιδρά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Χθες Κυριακή (13.7.2025) επισκέφθηκε την περιοχή της Ιεράπετρας και συγκεκριμένα τις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη πυρκαγιά, προκειμένου διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και την έκταση των ζημιών.

Σε δηλώσεις του τόνισε ότι η καταστροφή στην Ιεράπετρα είναι πολύ μεγάλη: «Κάηκαν 6.000 στρέμματα, 40.000 ελαιόδεντρα στην ευρύτερη περιοχή, θερμοκήπια, μελίσσια. Πρέπει το κράτος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει με άμεση οικονομική ενίσχυση, με ένταξη στην κρατική αρωγή, με αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου και αποζημιώσεις στους αγρότες και παραγωγούς που έχουν πάθει σημαντικές ζημιές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά, «δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής είναι πια πάρα πολύ ακραία. Η περιοχή έχει ξηροθερμία. Πρέπει, λοιπόν, να επενδύσουμε – και εδώ, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας -, στην πρόληψη. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει: Για ποιο λόγο έχουν απενταχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης τα 13 περιφερειακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας καθώς και η αναβάθμιση των Canadair.

Δεν μπορεί κάθε χρόνο να κλαίμε πάνω από τα καμένα, και σε θέματα πρόληψης, η κυβέρνηση να μην κάνει αυτά που πρέπει».

Τον κ. Ανδρουλάκη συνόδευσαν η βουλευτής Λασιθίου, Κατερίνα Σπυριδάκη, ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Πουλάς, ο γραμματέας του τομέα, Μιχάλης Χάλαρης και ο συντονιστής προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Καρχιμάκης.

Σήμερα Δευτέρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαζί με τους βουλευτές της Κρήτης Κατερίνα Σπυριδάκη, Ελένη Βατσινά, Φραγκίσκο Παρασύρη και Μανώλη Χνάρη, αλλά και την υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε Μετανάστευσης Νάντια Γιαννακοπούλου θα βρεθούν στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να διαπιστώσει εκτός των άλλων και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες. Ακόμα θα μιλήσει με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι αντιδρούν στην δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη.

Άλλωστε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, αλλά και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης βρέθηκαν στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής προκειμένου να συζητήσουν με τα κυβερνητικά στελέχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι πληροφορίες λένε λοιπόν ότι στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ενημερωθεί για τα αιτήματα των τοπικών παραγόντων οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ζητούν να υπάρξει κεντρική οργάνωση στο μεταναστευτικό, χρηματοδότηση, καθώς και ενίσχυση σε υπηρεσίες όπως η αστυνομία και το λιμενικό.

Ακόμα αναμένεται να του επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας δομών φιλοξενίας σε συγκεκριμένες περιοχές με ανταποδοτικά οφέλη για τις κοινωνίες αυτές, με την προϋπόθεση όμως οι δομές αυτές να μην είναι κλειστές. Να μην λειτουργούν σαν φυλακή, όπως ορίζει η τροπολογία Πλεύρη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για πρώτη φορά δημόσια μετά τον θάνατο της κόρης του: «Ευχαρίστησα τον Θεό για τα 34 χρόνια που είχαμε τη Λένα μας»
«Η απώλεια της Λένας είναι μια κατάσταση βιωματική που με φέρνει ακόμη πιο κοντά σε αυτούς τους γονείς» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
Αντώνης Σαμαράς και Λένα Σαμαρά
Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία νέου κόμματος - Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Όταν λάβω τις αποφάσεις μου, όποιες κι αν είναι αυτές, θα τις εξηγήσω καθαρά και ξάστερα στον ελληνικό λαό», είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς
Αντώνης Σαμαράς
348
Διαγράφονται από τα πανεπιστήμια 285.000 αιώνιους φοιτητές - «Δεύτερη ευκαιρία» σε 30.000 που επέστρεψαν στα έδρανα
Στα μητρώα των ΑΕΙ υπάρχει εγγεγραμμένος φοιτητής από το 1935 - Τι είπε η Σοφία Ζαχαράκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τις προσλήψεις στα σχολεία και την ασφάλεια των μαθητών
Πανεπιστήμιο
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κόμβος ενέργειας η Ελλάδα – Οι νέοι Κρητικοί να πειστούν ότι οι «βεντέτες» είναι απόβλητα περασμένων καιρών
«Πολλά ειπώθηκαν και πολλά θα ειπωθούν για αυτό το ιστορικό διήμερο που χώρεσε μέσα σε 48 ώρες προσπάθειες ετών για να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε κόμβο ενέργειας» αναφερόμενος στα ενεργειακά deals
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 91
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ έλαβε τιμητικό μετάλλιο από τον Δήμο Ύδρας – Παρών και ο Κωνσταντίνος Αργυρός
Σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook η επίσημη σελίδα του Δήμου Ύδρας, η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, φωτογραφήθηκε με τον δήμαρχο, Γιώργο Κουκουδάκη, δίπλα τους και ο Κωνσταντίνος Αργυρός
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στην Ύδρα 53