Πολιτική

Ποινικό αδίκημα η πώληση αλκοόλ σε ανήλικους: Ποια μέτρα προωθεί η κυβέρνηση μετά τα περιστατικά ακραίας μέθης

Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για το κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά ακραίας μέθης ανηλίκων λόγω αλκοόλ, ορισμένοι εκ των οποίων οδηγούνται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Ενδεικτική η περίπτωση του 14χρονου από τα Ιωάννινα που διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ χθες (02.01.25) το φως της δημοσιότητας είδε ανάλογο περιστατικό με μία ανήλικη που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία λόγω ακραίας μέθης υπερδιπλασιάστηκαν. 

«Τους τελευταίους μήνες υπάρχει υπερδιπλασιασμός των περιστατικών παιδιών που προσέρχονται στα νοσοκομεία μετά από μέθη. Ο αριθμός των ανήλικων παιδιών είναι διαρκώς αυξανόμενος.

Προσέρχονται είτε μετά από μέθη, είτε από υπερβολική χρήση, είτε από νοθευμένα ποτά στα επείγοντα των εφημερευόντων παιδιατρικών νοσοκομείων και κλινικών γενικών νοσοκομείων. Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των μαγαζιών που σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικα παιδιά και ταυτόχρονα οι οικογένειες να είναι πιο προσεκτικές με τα παιδιά τους.

Γιατί η μέθη των παιδιών δεν συμβαίνει πάντα σε κέντρα διασκέδασης. Συχνά τα παιδιά συγκεντρώνονται σε πλατείες σε μεγάλες και κάνουν χρήση αλκοόλ», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος των εργαζομένων της Ομοσπονδίας. 

Με αφορμή το μπαράζ τέτοιων επεισοδίων το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση αναμένεται να αυστηροποιήσει το πλαίσιο γύρω από την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους.

Πρώτη «καμπάνα» για τους παραβάτες είναι η μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της διάθεσης αλκοόλ σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών και μάλιστα δίχως καμία εξαίρεση.

Επίσης, επανέρχεται η αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να διενεργεί ελέγχους σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, καθώς και η δυνατότητα άμεσης σφράγισης των χώρων νυχτερινής διασκέδασης, που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Την ίδια ώρα, αναμένεται τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και για το κάπνισμα στη χώρα μας.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2024 οι υπουργοί Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συναίνεση για να συστήσουν αυστηρότερους αντικαπνιστικούς κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απαγόρευση του καπνίσματος και του ατμίσματος σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, όπως παιδικές χαρές, αίθρια καφετεριών, πισίνες, παραλίες, ζωολογικούς κήπους και ταράτσες εστιατορίων.

Στην Ελλάδα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητή απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι, όπως παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτή η απαγόρευση ισχύει τόσο για τα κανονικά τσιγάρα όσο και για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή άλλων συσκευών καπνίσματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Καρφί» Κακλαμάνη κατά Κικίλια για την «υιοθεσία» του 53χρονου λιμενικού: «Οι υπουργοί να κοιτούν τα υπουργεία τους και να μην χτυπούν ανοικτές πόρτες»
Το 2010, με ομόφωνη απόφαση, η Βουλή αποφάσισε για τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος των Ενόπλων Δυνάμεων, να στηρίζει τα παιδιά τους οικονομικά
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης
«Σφάχτηκαν» Κέλλας και Λιακούλη στη Βουλή για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - «Αποτύχατε παταγωδώς», «Αυτά που λέτε είναι εκτός πραγματικότητας»
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι είναι σοκαριστική η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στον εμβολιασμό των ζώων παρά τις οδηγίες του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ
Ευαγγελία Λιακούλη
Αιχμές για φωτογραφική διάταξη στην διαμάχη της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Μίνω Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών τους
Η υπουργός Τουρισμού ήταν η πρώτη που έκανε χρήση της διάταξης η οποία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι απαντούν Μαρινάκης και Φλωρίδης
Όλγα Κεφαλογιάννη στη Βουλή
21
Κοινή γραμμή των «27» της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ: Οι θέσεις της Αθήνας για το «Συμβούλιο Ειρήνης» και τη Γροιλανδία και ο παράγοντας Τουρκία
Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ να διατηρηθούν σε «λειτουργικό» επίπεδο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στο Euronews: Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της – Οι διατλαντικές σχέσεις γίνονται περίπλοκες
«Η συναίνεση είναι ότι αυτό που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ υπερβαίνει κατά πολύ την εντολή του του ΣΑ του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας»
O Κυριάκος Μητσοτάκης 7