Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Σακελλαροπούλου για την απαγόρευση συναθροίσεων – Προσφυγή Βαρουφάκη στο ΣτΕ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Σακελλαροπούλου για την απαγόρευση συναθροίσεων - Προσφυγή Βαρουφάκη στο ΣτΕ

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη κατέθεσαν, όπως είχαν ανακοινώσει, ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Το τελευταίο έκανε και προσφυγή στο ΣτΕ.

Η αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνυπέγραψαν το κείμενο, επισκέφθηκε αρχικά τον πρόεδρο της Βουλής, στο γραφείο του, και του εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις για τέσσερις ημέρες.

Click4more Μητσοτάκης: Καλώ σε αυτοσυγκράτηση – Όλοι οι αρχηγοί με επικεφαλής την ΠτΔ στο Πολυτεχνείο

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία, που εκπροσωπείται από την Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ), τον Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ), τη Σοφία Σακοράφα και τον Κλέονα Γεωργιάδη (ΜέΡΑ25), συναντήθηκαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Τρίτος και τελευταίος σταθμός τους ήταν το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγιναν δεκτοί από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Το  ΜέΡΑ25,  ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη  και μικρός αριθμός πολιτών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση συγκεντρώσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και υπέβαλαν αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η προσβαλλόμενη  απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομία.

Με την προσφυγή υποστηρίζεται πως η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και την Ευρωπαϊκή νομολογία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις