Πολιτική

Σαμαράς: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το «τσουνάμι» ανεξέλεγκτης μετανάστευσης

«Πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών» είπε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέδριο του ΕΛΚ, στη Ρώμη.

Μία αναλυτική παρουσίαση των θέσεών του για το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του European Ideas Network, επίσημου think tank των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, με θέμα «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Σαμαράς: «Η ασφάλεια είναι η άλλη όψη της σταθερότητας»

«Η ασφάλεια είναι η άλλη όψη της σταθερότητας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό. Όπως τόνισε, οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες στη Μεσόγειο κινδυνεύουν να σαρωθούν από ένα «τσουνάμι» ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, κάτι που δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, δεν μπορούν οι κοινωνίες μας να αντέξουν και δεν μπορεί η ίδια η ΕΕ να το αντέξει.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε ότι μπορεί να υπάρξει Ένωση ελευθερίας, δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας μόνο μέσα σε ασφαλή σύνορα και υπενθύμισε πως όταν άρχιζε η ελληνική Προεδρία τον Ιανουάριο του 2014 και ήδη είχαν αρχίσει να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, τα ελληνικά νησιά ήταν σε μεγάλο βαθμό «σφραγισμένα».

«Στις αρχές του 2015, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε. Και η προηγούμενη πολιτική μας άλλαξε, επίσης. Και τα σύνορα μας “άνοιξαν”», επισήμανε και πρόσθεσε πως σήμερα υπολογίζεται ότι οι αληθινοί πρόσφυγες είναι περίπου το 20% του συνόλου ή και λιγότεροι.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών, να δεχθούμε τους πρώτους και να αποθαρρύνουμε τους δεύτερους.

Σαμαράς: Η Αριστερά και ενίοτε η Κεντροαριστερά δεν αποθαρρύνει τους «παράνομους» μετανάστες

«Η άκρα Δεξιά δεν μπορεί να δει το πρώτο σημείο: Δεν δέχεται τους πρόσφυγες. Είναι ξενοφοβική. Η Αριστερά, από την άλλη πλευρά, ενίοτε και η Κεντροαριστερά, δεν μπορεί να δει το δεύτερο σημείο: Δεν αποθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες. Κι αυτό είναι, επίσης, λάθος και πολύ αποσταθεροποιητικό… Οπότε οφείλουμε να βαδίσουμε στον “μέσο δρόμο”. Να αποφύγουμε και τα δύο αυτά λάθη» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως οι πρόσφυγες περιμένουν κανονικά άσυλο και μετεγκατάσταση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να κρατούνται σε φυλασσόμενους χώρους περιμένοντας τον επαναπατρισμό τους.

Όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες δεν πρέπει να μένουν μαζί σε κοινούς καταυλισμούς και κάτι τέτοιο είναι απάνθρωπο. Επιπλέον, χαρακτήρισε απόλυτα ανεύθυνο να αφήνουμε τη «διαχείρισή» τους σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τόνισε ότι εκείνος είχε προειδοποιήσει για όσα συμβαίνουν σήμερα στα «hot spots».

«Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τις ροές από τα σύνορά μας…»

«Έτσι, λοιπόν, μία συνολική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τις ροές από τα σύνορά μας μπορεί να συνοψιστεί σε λίγες μόνο λέξεις: Αποτροπή-διαχωρισμός-ξεχωριστή διαμονή και φύλαξη-μετεγκατάσταση και αφομοίωση των προσφύγων-επαναπατρισμός για τους παράνομους μετανάστες» πρόσθεσε, με την επισήμανση ότι πρέπει να υιοθετήσουμε και μία μακροχρόνια στρατηγική για τις χώρες προέλευσης αυτών των ανθρώπων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε αυτά που είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν για Κοινή Στρατιωτική Δύναμη Επέμβασης, για Κοινή Υπηρεσία Ασύλου για όλη την Ευρώπη, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για την αφομοίωση των προσφύγων και για το πώς θα γίνει η Αφρική στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης. «Βλέπετε, λοιπόν, κάτι αρχίζει να αλλάζει πραγματικά» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πώς φτάσαμε στη διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη: Η άστοχη επιλογή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, το «παζάρι» Χαφτάρ και το αμείωτο «τσουνάμι» μεταναστών
«Γαλάζια» στελέχη, επεσήμαιναν γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης δεδομένου ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επιλέξει να επισκεφτεί πρώτα στη Βεγγάζη
Ο Χαλίφα Χαφτάρ 3
Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δε θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου
«Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα»
Ο Κωστής Χατζηδάκης 11
Ο Χάφταρ χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία - Διπλωματική κρίση με τη Λιβύη και συνάντηση Μητσοτάκη με Πλεύρη στο Μαξίμου
Εκτιμάται ότι αυτή η πρωτοφανής κίνηση έγινε επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ
Χαλίφα Χάφταρ 142