Πολιτική

Στα “κάγκελα” το Μαξίμου για τον Τούρκο αξιωματικό – “Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι”

Ξεκάθαρα κατά της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό τάσσεται η κυβέρνηση. Πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως "οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι", λέγοντας πως τον τελικό λόγο θα τον έχει η δικαιοσύνη.

«Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη» σημείωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

“Όλοι πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια για το θέμα της ΠΓΔΜ”

Όσον αφορά στο ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στα εθνικά θέματα η χώρα έχει και πρέπει να έχει συνέχεια». «Η γραμμή του 2007 μπορεί σήμερα να δικαιωθεί», υπογραμμίζει και τονίζει: «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να τοποθετηθούν δημόσια και με σαφήνεια. Σε ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια κανένας δεν δικαιούται να κρύβεται και να λειτουργεί με μικροκομματική σκοπιμότητα. Η στάση όλων μας θα καταγραφεί στην ιστορία».

“Δεν υπέγραψε λάθος υπουργός την αίτηση”

«Η αίτηση ακύρωσης έχει υπογράφει από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης που υποβλήθηκε χτες εκ μέρους της κυβέρνησης κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών.

Σημειώνουν ότι όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υπογραφή από λάθος υπουργό, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Υπουργείο Εξωτερικών: Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται

Νωρίτερα το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε απάντηση στο Τουρκικό, μία ημέρα μετά την οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε για την χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους

“Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη”, αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, Σάββατο, η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με επτά ακόμα στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης.

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», ανέφερε η άτυπη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η οργή της Τουρκίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε χθες μια οργισμένη ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως η Ελλάδα για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πραξικοπηματίες. «Αυτό θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ «βλέπει» και πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την απόφαση.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος αξιωματικός είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Παράλληλα, κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Τούρκος στρατιωτικός αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει. Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου οι υπόλοιποι 7 Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κλήρωση για τους ανώτατους δικαστές στην υπόθεση Τριαντόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα
Απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας...
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Μητσοτάκης σε Σίσι: Οι χώρες μας πυλώνες σταθερότητας – Προειδοποίηση σε Ερντογάν: Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι 11
Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Στον «αέρα» η πλατφόρμα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες – Τι θα ισχύσει με τις ταυτότητες
«Βρισκόμαστε πια στις τελευταίες συνεννοήσεις, οι πλατφόρμες που χρειάζονται είναι έτοιμες και μένει μέσα στον Μάιο να βγούμε στον αέρα», τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Η εφαρμογή gov.gr wallet στα κινητά
«Πυρά» Κακλαμάνη κατά Κωνσταντοπούλου μετά τις καταγγελίες της για τη δικογραφία των Τεμπών - «Επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση»
«Να πει ότι ψάχνει δικαιολογίες για τη μη ενημέρωση των βουλευτών της, οι οποίοι για πρώτη φορά χθες πήγαν να δουν τη δικογραφία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης 10