Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Στα μέσα Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στην Άγκυρα

Στα μέσα Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στην Άγκυρα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Στα μέσα Νοεμβρίου, στην Άγκυρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο του νέου διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας.

Τα ΜΟΕ αποτελούν το τρίτο επίπεδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου το οποίο μέχρι στιγμής δεν είχε ενεργοποιηθεί αλλά προφανώς δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο καθώς επίκειται η σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν από επιτροπές που θα συγκροτήσουν οι ηγεσίες των δύο υπουργείων.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των επαφών που ξεκίνησαν ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, μετά τη συμφωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με σκοπό τη μείωση της έντασης και τη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Έως τώρα πέραν των δύο συναντήσεων Μητσοτάκη- Ερντογάν έχουν πραγματοποιηθεί διμερείς επαφές, σε Άγκυρα και Αθήνα στο επίπεδο ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίες αφορούν αυτές καθ’ αυτές τις διαφορές (πολιτικός διάλογος) καθώς και τη προώθηση της θετικής ατζέντας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την ίδια ώρα Ελλάδα και Τουρκία επεξεργάζονται σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μάλιστα, όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert, το προσφυγικό ζήτημα απασχολεί έντονα τις δύο ηγεσίες με αφορμή τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι μέχρι τώρα συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε αρκετά καλό κλίμα. Μάλιστα οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι στο ίδιο κλίμα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ο διάλογος παρά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διαφορετικές προσεγγίσεις Αθήνας και Άγκυρας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις