Παρασκευή, 10 Μαΐ
19oC Αθήνα

Στο μικροσκόπιο ΕΕ και ΔΝΤ το πρόγραμμα σταθερότητας

ΦΩΤΠ EUROKINISSI
ΦΩΤΠ EUROKINISSI

 

Κλιμάκια της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φτάνουν σήμερα στην Αθήνα για να ελέγξουν την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 

 

Το κλιμάκιο, συνοδευόμενο από εμπειρογνώμονες, θα καταγράψει την πρόοδο κάθε υπουργείου, σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.
 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μελετά τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων, μεταξύ αυτών η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%, η επιβολή νέου συντελεστή ΦΠΑ 23% για τα είδη πολυτελείας, νέα αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, πρόσθετες περικοπές 10% στα επιδόματα και πάγωμα των αμοιβών στις ΔΕΚΟ.
 
Σύμφωνα με το Spiegel, που επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι χώρες της Ευρωζώνης, εξετάζουν την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις. Όμως το γερμανικό υπουργείο διέψευσε κάτι τέτοιο.
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στις ανησυχίες των γερμανών ότι θα χρειαστεί να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, αφού αντιμετωπίσουν τις δικές τους περικοπές. 
“Δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι”, είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο να έχει πρόσβαση στην πίστωση με τις ίδιες συνθήκες, όπως οι άλλες χώρες, ώστε να επιτύχει τη μεταρρύθμιση.
 
Νέα έκδοση ελληνικών κρατικών ομολόγων αναμένεται εντός ημερών, αναφέρει δημοσίευμα των Φαινάνσιαλ Τάιμς, επικαλούμενο τραπεζίτες στην Αθήνα.
 
Στόχος είναι η συγκέντρωση 3 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.  Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι καθυστερήσουν να προσφέρουν δάνεια ή εγγυήσεις αποτροπής μιας ενδεχόμενης πτώχευσης, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε