Πολιτική

Süddeutsche Zeitung: Η Γερμανία αλλάζει στάση για τη διάσωση της Ελλάδας

Καθώς έχει μπει στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται αποφασισμένη να αλλάξει στάση ως προς τη διάσωση της Ελλάδας. Αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μοιάζει να την ακολουθεί και επιμένει στα σενάρια περί Grexit.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει στάση αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, όπου φιλοξενούνται αποκλειστικές δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας», σημειώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», αναφέρει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μ. Βέμπερ: «Δεν μπορεί κάποιος συγχρόνως να είναι υπέρ του ΔΝΤ και κατά ενός κουρέματος του χρέους»

Όπως σημειώνει η SZ, η άποψη αυτή διά στόματος Βέμπερ, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ όσο και του αρχηγού του CSU (αδερφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) Χορστ Ζέεχοφερ «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα σημαντικό μήνυμα. Κι αυτό επειδή ο ευρωπαίος πολιτικός, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του CSU, απομακρύνεται από την μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα».

Αυτή τη θέση όμως πάντα εξέφραζαν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Ωστόσο ο Βέμπερ θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», εννοώντας την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει τα λεγόμενα Βέμπερ σαν μια «διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU». Σε αυτό συνηγορούν επίσης δηλώσεις του άλλου αντιπροέδρου τoυ CSU Ραλφ Μπρίκνχαους στην ίδια εφημερίδα. «Για μας είναι ουσιώδες η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο Βαυαρός πολιτικός.

Επικίνδυνο πόκερ από τον Σόιμπλε

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Tagesspiegel κάνει λόγο για «Επικίνδυνο πόκερ», καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα και τη συζήτηση περί Grexit. «Είναι μερικές εικόνες που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει: κλειστές τράπεζες, ουρές μπροστά από ΑΤΜ, συνταξιούχοι διαδηλωτές. Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. (…). Ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά: μετά το Brexit και την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι την διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά, κανένας υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος», γράφει η εφημερίδα.

Και σημειώνει πως για το λόγο αυτό προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση όταν σήμερα πολιτικοί όπως ο Β. Σόιμπλε «μιλούν εκ νέου για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα είναι σίγουρο: όπως και το καλοκαίρι του 2015, έτσι και τώρα υπάρχει μεγάλη δόση τακτικισμών στο παιχνίδι».

Αλλά εάν, συνεχίζει, σε αυτή τη νέα «παρτίδα πόκερ» μπει και ο Έλληνας πρωθυπουργός για εσωπολιτικούς λόγους τότε ο κίνδυνος θα είναι ο εξής: «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια. (…) Αλλά η ΕΕ δεν θα μπορέσει να πληρώσει μια ελληνική χρεοκοπία. Πολύ περισσότερο σήμερα από ό,τι το 2015».

Αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα αλλά και τη νέα συζήτηση περί Grexit, o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από τη νέα θέση του στο υπ. Εξωτερικών, αναφέρει σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η διαρκής διαμάχη αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα».

Και η Zeit δημοσιεύσει άρθρο αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους εστιάζοντας όμως στην ελληνική πλευρά και τη σκοπιά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. «Κατεστραμμένη λόγω χρεών;» είναι ο τίτλος του άρθρου για την Ελλάδα, το οποίο σημειώνει ότι: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει η χώρα είναι υπεύθυνες για την ισχνή ανάπτυξή της».

Στη συνέχεια όμως η εφημερίδα διερωτάται: «Οφείλεται τελικά μόνο στα χρέη, το ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι μόνο κατά 0,3% και η ανεργία παραμένει υψηλή γύρω στο 20%;» για να καταλήξει ότι το ζήτημα του χρέους και η σχέση του με τις προοπτικές ανάπτυξης είναι τελικά ένα αμφιλεγόμενο κεφάλαιο, για το οποίο ούτε καν η ίδια η οικονομική επιστήμη μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις. «Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να απαντηθεί οριστικά και για το λόγο αυτό πρόκειται τελικά για ένα πολιτικό θέμα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331