Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για μεταναστευτικό: Ρίχνουν λάδι στη φωτιά, επέλεξαν τη σύγκρουση και την καταστολή

Επί ποδός βρίσκονται οι κάτοικοι της Μυτιλήνης και της Χίου καθώς στα νησιά έφτασαν διμοιρίες των ΜΑΤ και αύρες ρίψης νερού αφού τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκίνησαν οι εργασίες για τις νέες κλειστές δομές των προσφύγων στις οποίες αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στην φωτιά και πυροδοτεί την κατάσταση η οποία είναι ήδη τεταμένη. «Η ΝΔ επέλεξε τη σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες, τη βία, την καταστολή» λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Click4more Νύχτα κόλαση σε Μυτιλήνη και Χίο! Μάχες με τα ΜΑΤ στα λιμάνια για τα κλειστά κέντρα

Χθες ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σε συνέντευξή του ανέφερε ότι «ζητήσαμε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και λάβαμε το μήνυμα από την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και ότι θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο της. Εμείς δεν θέλουμε να φτιαχτούν αυτά τα κέντρα με τους χιλιάδες ανθρώπους στις περιοχές μας». Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει απέναντι της 200.000 κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παρά 10.000.000 κατοίκους στην υπόλοιπη χώρα».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι «το πρώτιστο είναι η επιστροφή της πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού σε ένα μοντέλο αποσυμφόρησης των νησιών με τακτικές μετακινήσεις στην ενδοχώρα, η εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαμονής για όλους, ο ειλικρινής διάλογος με την τοπική κοινωνία και η απαρέγκλιτη τήρηση των εγγυήσεων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στο άσυλο και τις συνοριακές διαδικασίες, με αντίστοιχη πίεση προς την Ευρώπη για κατανομή των ευθυνών».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι «οι πληροφορίες για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών- φυλακών, προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί να δώσει λύσεις, καταφεύγει στην πυγμή και στη βία, χωρίς μάλιστα να προβαίνει στην απαραίτητη ενημέρωση για τις κινήσεις της. Οι απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές αυτές τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τη δημοκρατία. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του να μετατρέψουν τα νησιά σε πεδίο μάχης. Καθιστούμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη αποκλειστικά υπεύθυνους για την ομαλότητα και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών στα νησιά μας».

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Ψυχογιός ανέφερε ότι «η αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης θα μας βρει απέναντι. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο δίπλα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους πρόσφυγες και καθιστούμε την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της αποκλειστικά υπεύθυνους για την εκρηκτική κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται στα νησιά».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης