Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η εκτελεστική γραμματεία «βγάζει» τον «πρωινό καφέ» – Ποιους προτείνει ο Τσίπρας

Με την εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας -του στενού πυρήνα των συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ– ολοκληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οργανωτική αναδιοργάνωση, η οποία ξεκίνησε με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση και κορυφώθηκε με την επιλογή της Ράνιας Σβίγκου για την θέση του Γραμματέα.

Η εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ -δηλαδή ο «πρωινός καφές» που στη συνέχεια έγινε πολιτικό κέντρο- θα εκλεγεί από την Πολιτική Γραμματεία το επόμενο διάστημα. Αυτό θα αποτελείται από 7 έως 10 μόνιμα μέλη – με τον ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών. Από τους 10 οι 8 θα ανήκουν στους προεδρικούς και οι 2 στην «Ομπρέλα». Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει καθημερινά και εφόσον προκύπτει ανάγκη θα μετέχουν και τομεάρχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το νέο όργανο θα βρίσκονται τα ονόματα της Έφης Αχτσιόγλου, της Όλγας Γεροβασίλη, της Ρένας Δούρου, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Θεανώς Φωτίου. Στους άνδρες θα βρίσκεται το όνομα του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Νάσου Ηλιόπουλου, του Χρήστου Σπίρτζη, του Νίκου Παππά, του Γιάννη Ραγκούση, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Κώστα Ζαχαριάδη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ενώ η «Ομπρέλα» δεν αποκλείεται να προτείνει και άλλα στελέχη που να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις.

Παράλληλα, ωστόσο, με αυτό το όργανο, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει καθημερινή επαφή με τον διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Μιχάλη Καλογήρου, με τα στελέχη που αναλύουν τις δημοσκοπήσεις, καθώς και με την ομάδα που  προετοιμάζει τις περιοδείες και τις συνεντεύξεις του. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου δεν αναμένεται να αλλάξει καθώς ο Νάσος Ηλιόπουλος θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος  στον ρόλο του. Αν και αρχικά έπεσε στα βαθιά, γρήγορα προσαρμόστηκε και σήμερα θεωρείται ως το πρόσωπο «που δεν το αλλάζεις» καθώς απευθύνεται το ίδιο πειστικά στις νεαρές ηλικίες αλλά και στις μεγαλύτερες, δεδομένου ότι έχει ένα διαλεκτικό και ήρεμο λόγο.

Σε ό,τι αφορά τους τομεάρχες δεν αναμένονται αλλαγές εάν ο πρωθυπουργός δεν κάνει ανασχηματισμό. Ως είθισται, η αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα ακολουθεί την κυβέρνηση.

raniasvigkou

Σβίγκου: Εκλογές χθες

Στην πρώτη συνένετευξή της ως Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι: «Οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει χτες, γιατί αυτό δεν αποτελεί ανάγκη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά για την ίδια την κοινωνία. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο, δεν μπορούν να βγάλουν όχι τον μήνα, δεν μπορούν να βγάλουν ούτε το πρώτο δεκαήμερο από την στιγμή που παίρνουν τον μισθό τους, όσοι έχουν μισθό «έχουμε ως εργαλείο και όπλο μια ομόφωνα ψηφισμένα πολιτική απόφαση στο τελευταίο μας συνέδριο, έχουμε απολύτως κοστολογημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες».

Στην ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η οικονομία θα κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών, η Ράνια Σβίγκου ανέφερε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. «Προφανώς και δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην οικονομία και στα ζητήματα της ακρίβειας. Από το φθινόπωρο έχουμε καταθέσει απολύτως κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, όμως  έχουμε ένα συνολικό πολιτικό πρόγραμμα το οποίο αφορά και τη δημοκρατία,  τους θεσμούς, την εξωτερική πολιτική, τον ρόλο της χώρας σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο συνεχώς εξελίσσεται».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νικόλας Φαραντούρης: Νονός εγκληματικής οργάνωσης ο Μητσοτάκης – «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής κατηφόρας» απαντά η ΝΔ
«Η στάση του κ. Φαραντούρη είναι ο ορισμός της ακραίας τοξικότητας» τονίζει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αλεξάνδρα Σδούκου
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης
28
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πρότασή μας για το KidsWallet υιοθετήθηκε από την ΜΕΤΑ και ξεκινά πιλοτικά σε 5 χώρες της ΕΕ
Στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται διεξοδικά και στην Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Καταπολέμηση της Παραβατικότητας των Ανηλίκων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τη δίκαιη λύση του Κυπριακού την απαιτεί η διεθνής νομιμότητα
«Ο αγώνας για τη δικαίωση είναι κοινός. Και θα είναι νικηφόρος» τονίζει στο μήνυμα του για την 51η μαύρη επέτειο του Αττίλα ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη 16
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παύλος Μαρινάκης να είναι πιο μετρημένος γιατί εκπροσωπεί τη χρεοκοπία, την κρίση και την κυβέρνηση των σκανδάλων
«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και τη χρεοκοπία στις 21 Αυγούστου 2018»
ΣΥΡΙΖΑ 4
ΥΠΕΘΑ: Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «Αξιοποίηση Ακινήτων ΕΔ και Σύσταση αρμόδιου Ταμείου και Φορέα» – Τι αλλαγές φέρνει
Κατατέθηκε χθες Παρασκευή (18.07.2025) στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) που αφορά την αξιοποίηση Ακινήτων...
Στρατιώτης - ΓΕΣ