Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση για το πόθεν έσχες – Ένταση στην Κεντρική επιτροπή με υποστηρικτές του Κασσελάκη

Με ένταση έκλεισε η κρίσιμη ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου τέθηκαν προς ψήφιση πέντε προτάσεις, για διαδικαστικά, καταστατικά και πολιτικά θέματα. 

Μόλις έγινε γνωστό ότι περνάει η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για το Πόθεν Έσχες, αποχώρησε ομάδα που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη.

syriza

Η ένταση δημιουργήθηκε καθώς οι υποστηρικτές του Κασσελάκη ζητούσαν περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα του πόθεν έσχες αλλά εξαιτίας του περιορισμένου της ώρας δε μπορούσαν να δοθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Σπίρτζης που είχε καταθέσει την πρόταση, ανέφερε ότι όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν πόθεν έσχες και θα εγκριθεί από το συνέδριο του κόμματος.

Είπε χαρακτηριστικά κανένας δεν κόβεται αλλά δε θα πρέπει να υπάρχουν σκοτεινά σημεία. Ειδκά μετά τα όσα έχουν λεχθεί για τα μαύρα. Ταμεία.

Το πόθεν έσχες είναι προϋπόθεση όπως οι 30 υπογραφές, το συνέδριο ωστόσο θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες.

Νίνα Κασιμάτη: Προσπάθεια χειραγώγησης της εκλογής προέδρου

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη: «Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους.

Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας».

Η ψηφοφορία

Κατά τα άλλα, στην ψηφοφορία πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν και τηλεφωνικά καθώς αυτή η διαδικασία είναι συνηθισμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

-Πέρασε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου. «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά».

-Πέρασε και το πόθεν, δηλαδή η τροπολογία Σπίρτζη που ζητάει να κατατίθεται το πόθεν έσχες, χωρίς ωστόσο να είναι προϋπόθεση. Πέρασε με ψήφους 87 υπέρ και 84 κατά…

-Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για συνέδρους έχουν όσοι γραφτούν μέλη του κόμματος μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

-Επίσης πέρασε η πρόταση για χρονοδιάγραμμα της Πολιτικής Γραμματείας με 112 ψήφους ενώ η πρόταση Κασσελακη – Τζακρη συγκέντρωσε 62. Η πρόταση Πολάκη πήρε 9 ψήφους ενώ υπάρχουν και δύο Λευκά.

Οι προτάσεις

Η πρώτη  πρόταση αφορούσε τον χρόνο που θα γίνει το έκτακτο συνέδριο και η εκλογή του νέου προέδρου. Όπως είναι γνωστό  η Πολιτική Γραμματεία έχει προτείνει 1-3 Νοεμβρίου  να γίνει το συνέδριο και 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου  οι εκλογές. 

Ο Παύλος Πολάκης και η πλευρά Κασσελάκη πρότειναν, τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 5 Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, με δεύτερο γύρο, εφόσον χρειαστεί, στις 10 Νοεμβρίου.

Η δεύτερη ψηφοφορία αφορούσε το εάν το συνέδριο θα είναι και καταστατικό όπως πρότεινε ο Νίκος Παππας. 

Η τρίτη αφορούσε ζητήματα αντικαταστατικής συμπεριφοράς. Το θέμα αυτό έβαλε τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η τέταρτη πρόταση αφορούσε την πρόταση που έθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης και με την οποία ζητούσε οι υποψήφιοι πρόεδροι να παρουσιάσουν το πόθεν εσχες. 

Η πέμπτη πρόταση αφορούσε την σύνθεση της ΚΟΕΣ και της Επιτροπής Θέσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης