Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: “Τυφώνας” Κοτζιάς… ταρακουνάει το κόμμα! “Μουρμούρα” εντός, στήριξη εκτός

ΣΥΡΙΖΑ: “Τυφώνας” Κοτζιάς… ταρακουνάει το κόμμα! “Μουρμούρα” εντός, στήριξη εκτός
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

– “Τριγμοί” στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο των Εξωτερικών
– Έσπασαν τα τηλέφωνά του από φίλους… και μη μέσα από το κόμμα, οι οποίοι του εξέφρασαν την συμπαράστασή τους
– Οι “φωνές” στην Κουμουνδούρου που υπερασπίζονται την θέση του πρώην -πλέον- ΥΠΕΞ πως ο πρωθυπουργός τον “άδειασε”
– Η επιχείρηση… διασκέδαση των εντυπώσεων και η στήριξη στον πρωθυπουργό που ήρθε από τον… Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους Ευρωπαίους

Ένταση και αναταραχή επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά δηλαδή από την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το αξίωμα του.

Τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος όσο και στο κόμμα πολλά στελέχη εκφράζουν πλέον την διαφωνία τους για την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ την στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αποδεσμευθεί από τον κυβερνητικό εταίρο του ο οποίος με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της κυβέρνησης.

Έσπασαν τα… τηλέφωνα του Νίκου Κοτζιά

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την συγκεκριμένη στιγμή να μην συγκρουστεί με τον υπουργό Άμυνας επιμένουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα έπρεπε να αναλάβει νωρίτερα πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσοβηθεί η κρίση και να μην παραιτηθεί ο Νίκος Κοτζιάς.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι την χθεσινή μέρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο καλά λόγια είχαν να πούνε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Του αναγνώριζαν ότι κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων ενώ έκαναν λόγο για την τόλμη του να ανοίξει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων -το οποίο χρονίζει- και να το φέρει στην τελική ευθεία με την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε μάλιστα πάρα πολλά τηλεφωνήματα από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους δεν είχε και ιδιαίτερες σχέσεις. Οι περισσότεροι του εξέφραζαν την υποστήριξη και την εκτίμηση τους σε όσα έχει κάνει και άφηναν να εννοηθεί ότι τις απόψεις τους θα τις καταθέσουν και στο κόμμα.

Μεγαλύτερο ιδεολογικό υπόβαθρο και ένταση στην παραίτηση Κοτζιά έδιναν τα στελέχη των 53 τα οποία θεωρούν ότι ήταν λάθος η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει στην θέση του τον Πάνο Καμμένο και να αδειάσει τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος έτσι και αλλιώς είχε αριστερή άποψη και αντίληψη στην διαχείριση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Επιχείρηση… διαχείριση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το κλίμα αυτό ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των συνεργατών του πρωθυπουργού οι οποίοι προσπάθησαν να μαζέψουν το κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης κινήθηκαν επάνω στην λογική ότι δεν καταλαβαίνουν τους λόγους παραίτησης του Νίκου Κοτζιά καθώς το Μέγαρο Μαξίμου τον είχε στηρίξει από την πρώτη στιγμή της αντιπαράθεσης.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να επανορθώσουν ώστε να μην διαταραχθούν εντελώς οι σχέσεις τους με τον πρώην υπουργό διευκρίνιζαν μάλιστα ότι ποτέ δεν τέθηκε για τον Νίκο Κοτζιά θέμα ηθικής τάξης.

ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση… εκτός συνόρων

Και ενώ όλα αυτά τα ωραία γίνονται στην Αθήνα και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να στηρίξουν για άλλη μια φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς όπως φαίνεται δεν επιθυμούν την επέκταση της κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ οπου και οι δυο έκαναν λόγο για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την διαρκή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών που οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα αρχίσουν να αναγνωρίζονται και από τις αγορές το επόμενο διάστημα.

Click4more: Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Κοτζιάς: Από τη στοργή στην… οργή – Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης

Η πλέον κορυφαία κίνηση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα ήρθε πάντως από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ακύρωσε το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του είπε ότι αναβάλλονται όλα τα ραντεβού του ακόμα και με τον Μπιλ Γκέιτς ενώ άλλες «πηγές» έλεγαν ότι ο κ. Γιούνκερ είχε έκτακτο ραντεβού με την Τερέζα Μέι για το Brexit.

Τελικά και τον Μπιλ Γκέιτς είδε και την Τερέζα Μέι. Μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν συναντήθηκε…

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις