Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης ή εκλογές αν “κουνηθεί” ο Καμμένος

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης ή εκλογές αν “κουνηθεί” ο Καμμένος
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

– “Τσουνάμι” εξελίξεων μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών
– Τα δύο σενάρια που εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας αν ο Πάνος Καμμένος δεν… κάτσει καλά
– Από… ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι εκλογές τον Γενάρη του 2019 στην “φαρέτρα” του πρωθυπουργού
– Πώς η στάση του Νίκου Κοτζιά μπορεί να φέρει ηρεμία ή… φουρτούνες στο κυβερνητικό “καράβι”

Τις επόμενες κινήσεις του προετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αντιμετωπίσει μία νέα κίνηση αμφισβήτησης της πολιτικής του στην οποία ενδεχομένως θα προβεί ο Πάνος Καμμένος. Οι εκλογές, η ψήφος εμπιστοσύνης και οι σκέψεις του πρωθυπουργού.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει δύο σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση στην κυβέρνησή του από τον Πάνο Καμμένο, δεδομένου ότι δεν έχει πειστεί ότι ο ΥΠΑΜ έλαβε το μήνυμα που του έστειλε στο τελευταίο υπουργικό.

Στην περίπτωση, δηλαδή, που ο Πάνος Καμμένος δημιουργήσει φέρει νέες τριβές στο κυβερνητικό σχήμα, αμφισβητώντας καίριες θέσεις της κυβερνητικής πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά την συμφωνία με τους Θεσμούς για την μη περικοπή ων συντάξεων.

Ψήφο εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο, εκλογές τον Μάιο!

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά ακόμη και στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και αναμένεται από τις Βρυξέλλες να δοθεί το “πράσινο φως” στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών μέσα στην Βουλή, καθώς θα υπάρχει κλίμα ευφορίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να κερδίσει τον χρόνο που θέλει, ώστε να πάρει σε εκλογές τον επόμενο Μάιο, μαζί με τις Αυτοδιοικητές και ευρωεκλογές.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν, μάλιστα, ότι με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός κερδίζει πάντα τις κοινοβουλευτικές μάχες, θεωρούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν η καλύτερη.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, στο κομμάτι που σχετίζεται με τις εκλογές και την ψήφο εμπιστοσύνης, ότι ο Γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε σε πλειοψηφία εμπιστοσύνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην καταμέτρηση που έχουν κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν βρει τις ψήφους που χρειάζονται, προκειμένου ο πρωθυπουργός να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Το σενάριο… εκλογές που σκέφτεται ο Τσίπρας

Τσίπρας Καμμένος εκλογές

Το δεύτερο σενάριο μιλά για εκλογές τον Ιανουάριο, καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει περάσει τον προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα χρειάζεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, απλά θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την καλή συγκυρία, δεδομένου ότι και οι συντάξεις δεν θα έχουν κοπεί και οι συνταξιούχοι θα έχουν λάβει το επίδομα, δηλαδή την “13η σύνταξη”.

Click4more: Κοτζιάς… ξαναχτυπά! “Καρφώνει” Καμμένο – Τζανακόπουλο και… “ας δημοσιεύσει ο πρωθυπουργός την επιστολή παραίτησης”!

Παράλληλα, μέχρι τις εκλογές αν γίνουν τότε, θα έχουν δοθεί τα αναδρομικά σε κλάδους που ήδη έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός (στρατιωτικούς, δικαστικούς και άλλους), ενώ θα έχουν γίνει πράξη μια σειρά άλλων εξαγγελιών της κυβέρνησης με κοινωνικό πρόσημο.

Καθοριστικός ο παράγοντας Καμμένος

Τσίπρας Καμμένος εκλογές

Φυσικά όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος το επόμενο διάστημα. Όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, στην περίπτωση που ο υπουργός Άμυνας αμφισβητήσει και πάλι θέματα εξωτερικής πολιτικής (Σκοπιανό, αμερικάνικες βάσεις) θα είναι σαν να αμφισβητεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς όπως είναι γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ μετά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά.

Φυσικά και η στάση του πρώην υπουργού Εξωτερικών θα παίξει τον ρόλο της.

Τσίπρας Καμμένος εκλογές

Εάν δηλαδή κρατήσει χαμηλούς τόνους και δεν επιδοθεί σε πόλεμο μέσω της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ,  τα πράγματα αναμένεται να πάνε πιο βατά. Ενώ αντίθετα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στην περίπτωση που ο ίδιος θελήσει να διαφοροποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις