Πολιτική

Τσίπρας στη WSJ: Αναδιάρθρωση χρέους ίσον επιστροφή στις αγορές

Σε δυο από τους "κολοσσούς" των αμερικανικών media βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε τους New York Times και τη Wall Street Journal. Κι αν κανείς δεν... σκέφτηκε να στείλει μια φωτογραφία, ας είναι καλά η WSJ...

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές σύντομα αν όμως πρώτα, μέσα στους επόμενους μήνες, φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές της για αναδιάρθρωση του χρέους της. Προειδοποίησε όμως ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να ανατρέψει την αναστροφή του κλίματος στην ελληνική οικονομία.

“Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Wall Street Journal. “Αν υπάρξει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην “εμφατική επανεκλογή” του Αλέξη Τσίπρα, η οποία του δίνει την εντολή να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας τα οποία αρχικά εξελέγη για να καταπολεμήσει. “Υποσχέθηκε να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, παρά το γεγονός πως κάποιοι από αυτούς, όπως η αύξηση φόρων, «δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα». Ο 41χρονος πρωθυπουργός είπε ότι η συμφωνία ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί η καταστροφική έξοδος από το ευρώ και πως ορισμένες πτυχές της είναι καλύτερες από προηγούμενες ανάλογες συμφωνίες διάσωσης”, τονίζεται στο άρθρο.

“Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας πως αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα διαθέσει η Ελλάδα θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για τις “ταραχώδεις” διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Είπε πως ήξερε ότι οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες. Αλλά δεν έκρυψε ότι εξεπλάγην από την προσπάθεια συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. “Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε τη διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε” είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως έχει σχέση εμπιστοσύνης με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να κάνει προσπάθειες για να επιτευχθεί διπλωματική λύση στη Συρία και κάλεσε τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από αυτές τις συζητήσεις. “Αν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, νομίζω θα ήταν λάθος να εξαιρέσουμε τη Ρωσία από αυτές τις συζητήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνούμε με τη στρατηγική τους ή με όλες τις πολιτικές τους”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πηγή: Wall Street Journal

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Οι τελευταίες δραματικές στιγμές του βουλευτή Απόστολου Βεσυρόπουλου που έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε στα 59 του
Ο θάνατός του έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη στον πολιτικό κόσμο με τα συλλυπητήρια μηνύματα να φτάνουν το ένα μετά το άλλο για την ξαφνική αυτή απώλεια
Απόστολος Βεσυρόπουλος 8
Ανδρουλάκης από τα καμένα της Πάτρας: Εξοργιστική η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης – Η φωτιά μπήκε σε συνοικίες της 3ης μεγαλύτερης πόλης
«Μπορούμε καλύτερα και μπορούμε με πολιτική αλλαγή απέναντι σε αυτή την αλαζονική και αναποτελεσματική Κυβέρνηση» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Νίκος Ανδρουλάκης
3