Πολιτική

Βερβεσός για δήλωση Κατρούγκαλου: «Μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε»

Συνεχίζονται τα πυρά κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου από ελεύθερους επαγγελματίες, ενώσεις, συλλόγους, επιμελητήρια μετά την χθεσινή (17.5.2023) δήλωση του τέως υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Βολές κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους Δημήτρης Βερβεσός

«Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους Δημήτρης Βερβεσός, σε σημερινή δήλωσή του – απάντηση στη χθεσινή αναφορά του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναφορά του νομικού πλαισίου που καταργήθηκε με το οποίο συνδέεται το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Συλλόγων των δικηγόρων σημειώνει δε ότι ο ”νόμος Κατρούγκαλου” που επέβαλε «επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση» «βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε».

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Βερβεσού έχει ως εξής:

«Ο “νόμος Κατρούγκαλου”, που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών- επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις.

Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν.

Η δε κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους».

Κόκκινο πανί για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ανησυχία στον κόσμο των ελεύθερων επαγγελματιών έχει προκαλέσει η δήλωση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ότι πρέπει να επανέλθει το 20% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και οι βολές δεν σταματάνε εναντίον του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη προσπαθεί να μαζέψει τις ζημιές που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στελέχους του.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως ξεκαθάρισε σήμερα (18.5.2023) ότι οι δηλώσεις του εκφράζουν «προσωπικές απόψεις».

Από το υπουργείο Εργασίας τονίστηκε εξάλλου, ότι πιθανή επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου θα σήμαινε τριπλασιασμό των εισφορών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 4
Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα – Το παρασκήνιο της υπογραφής της
Στις «ράγες» του ελληνικού σιδηρόδρομου επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Train - Μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα νέα τρένα
Κυριάκος Μητσοτάκης / Τζόρτζια Μελόνι
Μητσοτάκης για το νέο αεροσκάφος του ΕΚΑΒ: Μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς και γρήγορες αεροδιακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία
«Και σε μία χώρα με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας, με τη νησιωτικότητα, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η σημασία αυτών των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παράδοση - παραλαβή του αεροσκάφους, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ 1