Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Βουλή: Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα μέρος δεύτερον

Βουλή: Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα μέρος δεύτερον

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Βουλή όσον αφορά αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Ο κ. Μητσοτάκης του ζήτησε να απαντήσει αν η κυβέρνηση καλύπτει παιδεραστές και ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αποπομπή Μενδώνη. Δείτε όλα όσα έγιναν στην Βουλή.

Μια πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει έδωσαν με τις πρωτολογίες τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή με τον πρώτο να καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν ενστερνίζεται τις κατηγορίες που εκτοξεύονται και από βουλευτές του κόμματός του εναντίον του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος.

Click4More Μητσοτάκης: Να απαντήσεις αν κατηγορείς την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές – Τσίπρας: Διαχωρίζω την θέση μου από όσα ανεύθυνα γράφονται στα social media

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, μίλησε για βαριά σκιά πάνω από τον πρωθυπουργό εννοώντας την Λίνα Μενδώνη, ενώ επανέλαβε πολλές φορές τα περί συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη. Η σύγκρουση των δυο αναμένεται να κλιμακωθεί στις δευτερολογίες τους. 

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού 

«Θα επαναλάβω το ερώτημα, που δεν απαντήθηκε από κανένα πολιτικό αρχηγό: γιατί το metoo εμφανίστηκε στην χώρα μας τώρα και όχι προ 4 ετών;» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου. «Γιατί η Σοφία Μπεκατώρου επέλεξε να μιλήσει σε ημερίδα του Υπουργείου Πολιτισμού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «Δεν αποδίδω κάποια κομματική διάσταση. Η απάντηση είναι πως τώρα τα θύματα ήξεραν πως πρωτύτερα δεν θα ακούγονταν».

«Αυτό αλλάζει επί αυτής της κυβέρνησης και για αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι. Τώρα πλέον όλοι μπορούν να μιλήσουν με ασφάλεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Περιμένω την δική σας ουσιαστική συνεισφορά επί του πλέγματος των προτάσεων μας, πως μπορούν αυτές να γίνουν καλύτερες. Δεν άκουσα τίποτε επ’ αυτού».

«Να πάρετε κ. Τσίπρα διακριτές αποστάσεις από τις χυδαιότητες μέρους του δημοσίου λόγου, για τις οποίες υπήρχε σαφώς υποκίνηση από τον δικό σας χώρο» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Περιμένω να το κάνετε στην δευτερολογία σας» τόνισε και συμπλήρωσε: «έχετε τη δυνατότητα να πάρετε αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές, ή μήπως είστε δέσμιος μιας πολιτικής, από την οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη. «Ζήτησα προσωπικά από τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει για την αναφορά του περί κίναιδων και ανακάλεσε. Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει για τις αναρτήσεις του; θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο; είστε και οι δύο εντος της αίθουσας».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στα περί συγκάλυψης που του πρόσαψε ο κ. Τσίπρας και για ένοχα μυστικά που τον συνδέει με την κα Μενδώνη είπε: «Πείτε μας ποιο είναι το ένοχο μυστικό; Αυτός είναι ο ορισμός της λάσπης κ. Τσίπρα. Σας ρωτώ ευθέως: ποιο είναι το ένοχο μυστικό που με συνδέει με την κα Μενδώνη; Από που με κρατάει; Έτσι γεννιούνται οι θεωρίες συνομωσίας και οι τερατολογίες στο διαδίκτυο».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη είπε ότι όσα έγραψε ειδικά για την κα Αγαπηδάκη είναι ο ορισμός του σεξιστικού λόγου. Αναφέρθηκε επίσης στην δήλωση Κοντονή ότι είναι προσβλητικός ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην υπόθεση Λιγνάδη. «Επειδή είστε μηχανικός σας προτρέπω να καταθέσετε μια ευρεσιτεχνία τα μη επανδρωμένα πληκτρολόγια», είπε αναφερόμενος στην καταδίκη των τρολ του διαδικτύου από τον κ. Τσίπρα νωρίτερα. 

Για το θέμα της ολιγωρίας που κατηγορήθηκε η κυβέρνηση στην υπόθεση Λιγνάδη είπε: «Η παραίτηση Λιγνάδη έγινε 5 ώρες μετά την πρώτη ανώνυμη καταγγελία». «Καμία απολύτως συγκάλυψη στην δικαστική έρευνα, που κινήθηκε άμεσα. Έχει κάποιος στοιχεία περί συγκάλυψης της υπόθεσης; Κανείς. Σας είπα πως η κ. Μενδώνη έκανε ένα επικοινωνιακό λάθος. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα ως πρωθυπουργό της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ενθαρρύνω τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά που έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή εξουσιαστικής βίας να μιλήσει άμεσα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει: «αλλά και στο μέλλον όποιος σκέφτεται να ασκήσει εξουσιαστική βία αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Εάν διανοηθεί να προβεί σε τέτοιες πράξεις θα αναμετρηθεί με τις συνέπειες τους. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την χώρα».

Η δευτερολογία Τσίπρα

Ανέβασε τους τόνους της κριτικής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, υπογραμμίζοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ερώτημα: «ποιος διόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό;» Ξεκινώντας, απέδωσε στον κ. Μητσοτάκη ότι στην πρωτολογία του «δεν κάνατε στοιχειώδη αυτοκριτική και δεν αναλάβατε πολιτική ευθύνη. Μας είπατε ότι επί κυβέρνησής σας ξεκίνησε το κίνημα #metoo. Με την ίδια λογική στην Αμερική θα έπρεπε να το πιστωθεί η κυβέρνηση Τράμπ».

Αναφέρθηκε στο θέμα της συζήτησης που προκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης: «Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το διαδίκτυο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο διαδίκτυο υπάρχει ένα κλίμα αρνητικό -που το καταδικάζουμε όλοι μαζί. Αλλά το ότι στο διαδίκτυο αναδεικνύονται μία σειρά από δύσκολα ζητήματα δεν το αναφέρατε καθόλου». Σημείωσε ότι θέματα όπως «η επιδότηση στους επιστήμονες με το “σκοιλ ελικικου”, ακόμη και η φωτογραφία στην Πάρνηθα, η επίσκεψη στην Ικαρία, δεν βγήκαν από τα μεγάλα κανάλια αλλά από το διαδίκτυο».

Επανήλθε στο ζήτημα της συνεδρίασης και ρώτησε ξανά τον πρωθυπουργό «γιατί δεν αποπέμπει τη Λίνα Μενδώνη» και ακολούθως υποστήριξε: «Η ουσία του ζητήματος είναι ότι στις 6 του μηνός είχαμε δημόσια καταγγελία από το Νίκο Σ. κατά του Δημήτρη Λιγνάδη. Η κυρία Μενδώνη βγήκε στις 8 του μηνός και είπε ότι “ο κ. Λιγνάδης δεν άντεξε το κλίμα των φημών και υπέβαλε την παραίτησή του”. Την ίδια μέρα είπε ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για Λιγνάδη. Ενώ από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τον χώρο των καλλιτεχνών υπήρχε το ερώτημα γιατί δεν προχωράτε σε ενέργειες; Και ενώ ο δικηγόρος του Νίκου Σ., ο κ. Βλάχος είχε πάει στην εισαγγελία και ζητούσε από τη Δικαιοσύνη να κινηθεί. Δεν τις ακούσατε αυτές τις δηλώσεις; Και στις 15 του μηνός ο κ. Ταραντίλης έλεγε κομπιάζοντας ότι “ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους”. Η κυρία Μενδώνη είπε ότι “ο κ. Λιγνάδης είναι επικίνδυνος και εξαπατηθήκαμε”. Ποιος εξαπατήθηκε και ποιος τον διόρισε στο Εθνικό; Η κ. Μενδώνη είπε ότι δεν τον ήξερε. Ποιος τον διόρισε, είδε φως και μπήκε;»

Απάντησε και για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης και επέστρεψε τις κατηγορίες ξεκινώντας από την κυρία Αγαπηδάκη: «Θελήσατε να μου επιρρίψετε την ευθύνη για δηλώσεις στελεχών και για τις αναφορές στο διαδίκτυο. Δεν έχετε πει κουβέντα για τη μέγιστη αθλιότητα του κ. Χρυχοχοΐδη που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 άτομα στο Μάτι. Την ίδια στιγμή επιλέξατε να μην σας συνοδεύει η κυρία Μενδώνη αλλά η κυρία Αγαπηδάκη. Δεν την γνωρίζω, και θέλω να με ενημερώσει για τη δουλειά της με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αν καταδέχεται να συνομιλεί με εγκληματικά ανήθικους». Θύμισε παλαιότερες αναρτήσεις της κυρίας Αγαπηδάκη στο διαδίκτυο: «Μία ανάρτησή της ήταν: “Ας πούμε ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δολοφόνοι”, “Τσίπρα εμείς θέλαμε να φύγετε με εκλογές, εσύ λύσσαξες να γνωρίσεις τα καμαράκια του Κορυδαλλού”, “Αλέξη είσαι εγκληματικά ανίκανος”». Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Πάτε καλά; Προφανώς δεν έχετε εικόνα τι έχετε μαζέψει δίπλα σας. Έρχεστε εδώ και μας κάνετε μαθήματα. Θέλετε να αναφερθούμε στα τρολ του διαδικτύου; “Έτσι κυβερνούσε το δολοφονικό παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ”, έγραφε ο κ. Ρωμανός, το άλλο αστέρι ή “έχουμε να κάνουμε με συμμορία, με συνωμοσία βενεζουαλοποίηση”. Δεν μιλάμε για δημοσιογράφους, αλλά για στελέχη σας. Αυτοί είσαστε κ. Μητσοτάκη. Που ήλθατε και είπατε στη Βουλή αυτά που έγραφε το Μακελειό, ότι η οικογένεια Τσίπρα έκανε δουλειές με την Χούντα». Θύμισε και τα τελευταία δημοσιεύματα «για την βίλα του 1.000.000 των κ. Παπαχρήστου και Κουρτάκη τα οποία στήριζε με ανακοινώσεις της η ΝΔ».

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είπε: «Καλά κάνατε, αλλά καμία αλλαγή δεν έχει αξία αν δεν αναλαμβάνουμε εμείς πρώτοι την πολιτική ευθύνη… Αφήστε αυτό τον λαϊκισμό, για τους ποινικούς κώδικες. Πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης είπε πάλι ψέματα για τη μείωση των ποινών για τα σεξουαλικά αδικήματα επί ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα είχαμε μεγαλύτερες ποινές που δεν εκτίονταν, τώρα έχουμε μικρότερες ποινές που όμως θα εκτίονται». Για τις αιτιάσεις που έχουν ακουστεί από στελέχη τής ΝΔ περί ευνοϊκών διατάξεων για τους βιαστές είπε: «Μην με τσιγκλάτε να πω ότι η μόνη περίπτωση που χρησιμοποιήθηκαν οι ευνοϊκές διατάξεις για τους βιαστές ήταν στην περίπτωση του Νίκου Γεωργιάδη, όταν πήγαιναν και βουλευτές της ΝΔ και κατέθεταν».

Αναφέρθηκε σύντομα στα προβλήματα δημοκρατίας λέγοντας: «Είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας ο τρόπος που υπολειτουργεί το Κοινοβούλιο, ότι εξουσιοδοτούν οι βουλευτές τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων να ψηφίζουν…Είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας ο τρόπος που χρηματοδοτούνται τα μέσα ενημέρωσης όπου το επιτελικό κράτος αποφασίζει, ποιο μέσο θα ενισχυθεί και ποιο όχι. Είναι πρόβλημα Δημοκρατίας οι παρεμβάσεις στην ΕΡΤ ή η πρόσφατη ενίσχυση στα τηλεοπτικά κανάλια με νόμο που περάσατε. Είναι πρόβλημα ότι απολύονται δημοσιογράφοι από μεγάλα μέσα γιατί γράφουν ρεπορτάζ που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση».

Κλείνοντας, επανήλθε στο αίτημα για αποπομπή της Λίνας Μενδώνη: «…Ακόμη και στελέχη της ΝΔ ζητούν την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη… Κρατήστε την, αλλά θα είναι απέναντί σας οι δυνάμεις της κοινωνίας, δυνάμεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο ακόμη και φωτισμένοι άνθρωποι της Δεξιάς».

Τριτολογία Μητσοτάκη

«Το #MeToo και οι αποκαλύψεις οι οποίες γίνονται σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν έχουν κομματικό χρώμα και κομματική ταυτότητα», είπε ξεκινώντας την τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, είπε: «Δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου να καπελώσω αυτό το κίνημα. Έχω την ευθύνη όμως ως πρωθυπουργός της χώρας να το στηρίξω, να το ενισχύσω και να το θωρακίσω θεσμικά. Αυτό ακριβώς κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», τόνισε.

Ξαναέθιξε το θέμα ότι η κουβέντα απομακρύνθηκε από την ουσία της και επεσήμανε ότι θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να επανέλθουμε γιατί όπως είπε «το θέμα αυτό ήρθε για να μείνει» και «τα στόματα τα οποία άνοιξαν δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία μιντιακή φωτοβολίδα». Δεν είναι μιντιακό το θέμα, το γνωρίζετε πολύ καλά και πολλές απ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λύνονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης πως «πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει η αποτροπή», να μπορούν να αποτραπούν αυτά τα συμβάντα στο μέλλον. Συμπλήρωσε πως ειδικά στο κομμάτι της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχει γίνει σημαντική δουλειά και έκανε ειδική αναφορά στην κα Έλενα Ράπτη που όπως είπε έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις