Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση ψηφίστηκε στη Βουλή. Επί της αρχής “Ναι” στο νομοσχέδιο δήλωσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση. “Κατά” επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επί του συνόλου, τα κόμματα τήρησαν την ίδια στάση, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε “παρών”.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου ξεχωριστής σπουδαιότητας για την αστυνομική εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και σημείωσε ότι βελτιώνεται και εκσυγχρονίζεται σημαντικά το πλαίσιο λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, με έμφαση στις νέες ανάγκες.

Ο σχεδιασμός μας, είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, «έχει προοδευτικό πρόσημο, διατηρεί ό,τι πρέπει να διατηρηθεί και αλλάζει ό,τι πρέπει να αλλάξει, θεραπεύει αδυναμίες».

Ο κ. Οικονόμου απάντησε στην κατηγορία που διατύπωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης για ένα σύστημα εκπαίδευσης της Αστυνομίας, στρατιωτικού χαρακτήρα που δεν θα παρέχει πραγματική ακαδημαϊκή εκπαίδευση, με τα όσα αναφέρει η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, για τη νομική υπόσταση και τον χαρακτήρα των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια στο πλαίσιο αναβάθμισης των σπουδών.

«Ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και ως επίτιμος αρχηγός της ΕΛΑΣ, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι το προτεινόμενο σχέδιο διατάξεων εξασφαλίζει μελλοντικούς επαγγελματίες, στελέχη της ΕΛΑΣ που θα γνωρίζουν τον ρόλο και την αποστολή τους σε βάθος. Δημιουργεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική δομή για τα αστυνομικά στελέχη πιο εξωστρεφή, πιο αυτόνομη, ικανή να εφοδιάζει την Ελληνίδα και τον Έλληνα αστυνομικό με αναβαθμισμένη ποιοτικά εκπαίδευση», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Ο Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο:

– προβλέπονται αυξημένα τυπικά προσόντα στα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αστυνομικής Ακαδημίας.

– προβλέπεται και εξωτερική αξιολόγηση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας

– προβλέπεται διαδικασία μονιμοποίησης των επίκουρων καθηγητών.

 Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η ηλεκτρονική επιτήρηση που σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά μόνο για 8 άτομα, με τη νέα διάταξη «υλοποιείται ένα γενναίο, ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός», καθώς παρέχεται δυνατότητα γεωγραφικής επέκτασης του εν λόγω θεσμού και πέρα από τα όρια της Αττικής και Θεσσαλονίκης και έτσι μπαίνουν τα αναγκαία θεμέλια, από την πλευρά του νομοθέτη, ώστε να μπορούν σταδιακά να κάνουν χρήση αυτού του εναλλακτικού τρόπου περιορισμού της ελευθερίας περισσότεροι κατάδικοι και υπόδικοι, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Ταυτόχρονα προωθείται η δημιουργία των αναγκαίων τεχνολογικών υποδομών ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί ο θεσμός αυτός και πέραν των ορίων των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, που είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να καταστεί ουσιαστικός και όχι άγονος ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός, για την ανάδειξη αναδόχου, που εφεξής θα υποστηρίζει τεχνολογικά τον θεσμό αυτό, του οποίου η δημοσίευση της προκήρυξης θα γίνει εντός των προσεχών ημερών.

Για την ισχύ των διαβατηρίων, που από πέντε χρόνια γίνεται δέκα χρόνια, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι παραμένει το παράβολο και στα νέα διαβατήρια 10ετούς ισχύος στο ίδιο ποσό που ισχύει σήμερα, για τα διαβατήρια 5ετούς ισχύος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: «Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου ήταν όταν πέθανε ο πεθερός μου»
«Ο ρόλος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι "ηλεκτρική καρέκλα", ως φοιτητής πήγαινα μπουζούκια, τώρα δίνω τα "ρέστα μου" στις ταβέρνες, λόγω ύψους δεν μπορώ να "κρυφτώ"», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Κατερίνα Μαχαιριώτη - Παύλος Μαρινάκης 1
Μητσοτάκης και Κεραμέως στην 44η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ: «Ο στόχος μας πάνω απ’ όλα είναι να βοηθούμε συμπολίτες μας να βρίσκουν δουλειά»
Η καρδιά της αγοράς εργασίας χτυπά σήμερα και αύριο στο Περιστέρι που χιλιάδες συμπολίτες μας θα έρθουν είτε για να βρουν δουλειά είτε γιατί θέλουν να αλλάξουν δουλειά
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως
Μητσοτάκης σε Τασούλα για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο: Απαιτείται ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση
«Μήνυμα ωρίμανσης ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της δημόσιας διοίκησης» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αναθεώρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας 20