Πολιτική

Βρούτσης – Μηταράκης: Ψυχρό κλίμα και… άδειασμα για την πώληση οφειλών σε funds

Η διάψευση για την τιτλοποίηση μέρους των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, φαίνεται πως έφερε στον αφρό την κακή χημεία ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό, Νότη Μηταράκη.

Από το χειρισμό της υπόθεσης που ακολούθησε, άλλωστε, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο υπουργός δεν γνώριζε για τις διαρροές που είχαν γίνει – προφανώς – από την πλευρά του υφυπουργού του και το δημοσίευμα του Reuters. Όμως, ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι η διάψευση που εκδόθηκε από τον κ. Βρούτση – με την οποία «άδειασε» επί της ουσίας τον υφυπουργό του – ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με το Μαξίμου και έγινε με την έγκρισή του.

Click4more: Αλλάζει το ασφαλιστικό – Οι 5+2 νέες κατηγορίες – Όσο υψηλότερες οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη και η σύνταξη

Επιπλέον, ως προς την ουσία του σχεδίου, τίθεται ζήτημα εάν μπορεί πράγματι να τιτλοποιηθεί μέρος των ασφαλιστικών οφειλών και να πουληθεί σε funds, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για ιδιωτικό χρέος, όπως με τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια των τραπεζών, αλλά για χρέη προς το Δημόσιο που δεν μπορούν να «κουρευτούν» χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπήρξε πράγματι συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες για το σχέδιο τιτλοποίησης των οφειλών και μάλιστα έχουν γίνει κρούσεις και σε διεθνείς οικονομικούς οίκους και funds, αλλά η διάψευση Βρούτση φαίνεται πως «παγώνει» οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ανάλογη κόντρα ανάμεσα στον υπουργό και τον υφυπουργό και μάλιστα για το ίδιο ζήτημα υπήρξε και στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τότε, βέβαια, η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν κατά τι μεγαλύτερη, καθώς το περιστατικό συνέβη ελάχιστα 24ωρα πριν κλείσει η προθεσμία για τις 120 δόσεις, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το ψυχρό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες του υπουργείου στην οδό Σταδίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημοσκόπηση Alco: Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Πιερρακάκης οι πιο επιτυχημένοι Υπουργοί της Κυβέρνησης
Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για Πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης (28%) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο με μεγάλη διαφορά προηγείται ο... κανένας (35%)
Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν καταγράφουμε απλώς το πρόβλημα της στέγασης, το αντιμετωπίζουμε με στοχευμένα μέτρα
«Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνολικά 40 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6,5 δισ. ευρώ για τη στεγαστική κρίση», σημειώνει ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό Onside της ΟΝΝΕΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 1
Σωκράτης Φάμελλος για τη μήνυση από την Ομάδα Αλήθειας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί νοικοκύρης»
«Η μήνυση εναντίον μου, που προανήγγειλε η Ομάδας Αλήθειας, ο μηχανισμός προπαγάνδας του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της Δημοκρατίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1