Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

Υποκλοπές: Την Παρασκευή 03/11 συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή Ανδρουλάκη

Υποκλοπές: Την Παρασκευή 03/11 συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή Ανδρουλάκη

Συζητείται την Παρασκευή (03/11) στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές.

Συγκεκριμένα στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία στρέφεται κατά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και ζητάει να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην ανεξάρτητη αρχή να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ζητάει με την προσφυγή του, συγκεκριμένα, την ακύρωση της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ.

Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει να αναγνωρισθεί ότι η διάταξη του νόμου 4790/2021 με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι από την Ελληνική νομοθεσία δεν εναρμονίζεται με την οδηγία 2002/58 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Πάντως, κατά την εισηγήτρια της υπόθεσης, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη,τίθεται θέμα εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, τη κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις