Σαν σουφλέ με χαμηλά λιπαρά
Οι πίτες χωρίς φύλλο είναι μία πανέξυπνη ανακάλυψη.
Γιατί και λιγότερο κόπο χρειάζονται και λιγότερες θερμίδες έχουν.
Επίσης όλες οι κουρκουτόπιτες γίνονται πολύ γρήγορα και έχουν μια ψωμένια, χορταστική, τελική μορφή.
Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να την πάρουμε μαζί μας στο γραφείο ή στην εκδρομή.
Η συγκεκριμένη συνταγή με μπρόκολο, τόνο σε νερό και ελαφριά τυριά, είναι σίγουρα μία υγιεινή πρόταση.
Ελαφριά πίτα με μπρόκολο και τόνο
Υλικά:
- 1 μεγάλο μπρόκολο 1,5 κιλό – κομμένο σε μπουκετάκια, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 2 κανονικές κονσέρβες τόνο, σε νερό στραγγισμένο
- 3 αυγά
- 750 ml φρέσκο γάλα
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 300 γρ. κατίκι Δομοκού
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 30 ml ηλιέλαιο + 2 κουτ. σούπας, για το ταψί
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε για 8 λεπτά, τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Τα βγάζουμε σε ένα μπολ και τα πατάμε να γίνουν πουρές, κρατώντας κάποια κομματάκια.
Ρίχνουμε στο μπολ τον τόνο, που έχουμε στραγγίσει και πατήσει με το πιρούνι και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
Ανακατεύουμε στον χυλό, το κατίκι, την παρμεζάνα, το ηλιέλαιο και αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ένα στρογγυλό ταψί.
Ρίχνουμε στο ταψί τον μισό χυλό με τα τυριά και το μείγμα μπρόκολου – τόνου.
Τελειώνουμε με την υπόλοιπη ποσότητα χυλού, ισιώνοντας με ένα κουτάλι την επιφάνεια.
Βάζουμε το ταψάκι στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να κάνει κρούστα.