Το λαδερό του καλοκαιριού
Αν το καλοκαίρι ήταν φαγητό θα ήταν τα γεμιστά.
Αυτό το στρογγυλό ταψί από λεπτή λαμαρίνα, γεμάτο χρώματα, είναι το ένα από τα κομμάτια που σχηματίζουν το παζλ της ξεγνοιασιάς, την ξεκούρασης, του χρόνου που σταματάει στην πρώτη μπουκιά, στα αργά μεσημεριανά τραπέζια.
Τα γεμιστά είναι, αδιαπραγμάτευτα Ελληνική ιδέα, πατέντα και κουζινική εφεύρεση.
Φυσικά μιλάμε για την «ορφανή» εκδοχή, χωρίς κιμά. Ωστόσο, αν θέλετε να παίξετε λίγο, μπορείτε να «κρύψετε» ένα κυβάκι φέτα στο κάτω μέρος κάθε «γεμιστού», πριν βάλετε τη γέμιση.
Το ψήσιμο, είναι ένα σημείο που πρέπει να προσέξετε, γιατί θέλει υπομονή, όπως υπομονή και αργές κινήσεις, θέλει και το άδειασμα της ντομάτας. Κατά τα άλλα απολαύστε την τέχνη της προετοιμασίας του πιο αγαπημένου λαδερού φαγητού.
Γεμιστά
Υλικά:
- 6 μεγάλες ντομάτες ώριμες και σφιχτές
- 2 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
- 4 πιπεριές πράσινες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 πατάτες
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κολοκυθάκι τριμμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 14 κ.σ. ρύζι καρολίνα
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι δυόσμο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά
Πλένουμε τις ντομάτες και κόβουμε μία φέτα από την κορυφή, για καπάκι.
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε με προσοχή, την ψίχα, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα στα τοιχώματα, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Ρίχνουμε εσωτερικά στις ντομάτες λίγο αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη.
Βάζουμε ανάποδα τις ντομάτες στο ταψί να φύγουν τα υγρά τους.
Βάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες στο μιξεράκι και τις αλέθουμε.
Πλένουμε τις πιπεριές ( πράσινες και Φλωρίνης) και κόβουμε μία φέτα από την κορυφή, για καπάκι.
Βγάζουμε προσεκτικά τα σπόρια και τις μεμβράνες.
Πετάμε το πράσινο μέρος από τις μελιτζάνες και κόβουμε μία λεπτή φέτα για καπάκι. Αδειάζουμε τη σάρκα τους και την ψιλοκόβουμε.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι, το καρότο και την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλιτζάνι νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα μπει στα λαχανικά, οπότε αν χρειάζεται νεράκι, προσθέτουμε λίγο.
Γεμίζουμε κάθε λαχανικό κατά τα 3/4, ώστε να υπάρχει χώρος για το ρύζι να φουσκώσει.
Βάζουμε τα καπάκια τους και τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε ανάμεσα στα γεμιστά.
Χτυπάμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη αλεσμένη σάρκα ντομάτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε με αυτό τα γεμιστά στο ταψί.
Πασπαλίζουμε την τριμμένη φρυγανιά και σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 40 λεπτά.
Βγάζουμε το σκέπασμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά.
Καλοφάγωτα!