Για ορεκτικό ή συνοδευτικό
Το μανιτάρι πορτομπέλο, υποκαθιστά, λόγω γεύσης και υφής, πολύ συχνά, το κρέας. Λόγω σχήματος όμως, θα υποκαταστήσει με αυτή τη συνταγή, και τη ζύμη πίτσας.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, όπως με όλα τα μανιτάρια, που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν νερό σαν σφουγγάρι, είναι ο τρόπος που θα τα καθαρίσουμε. Αφαιρούμε, λοιπόν, με υγρή πετσέτα, χώμα ή ίχνη βρωμιάς και δεν τα πλένουμε, σε καμία περίπτωση.
Βγάζουμε, τραβώντας απαλά, το κοτσάνι που είναι μεν βρώσιμο, αλλά μπορεί να είναι λίγο ξυλώδες και «ξύνουμε» ελαφρά τα μαύρα-καφέ «βράγχια» μέσα στα «καπέλα» για να δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για τη γέμιση.
Προσέχουμε επίσης το είδος του τυριού που θα βάλουμε στα πιτσάκια πορτομπέλο. Επιλέγουμε τριμμένη κίτρινη μοτσαρέλα ή mix τριμμένων τυριών, γιατί η φρέσκια μοτσαρέλα, που είναι ιδανική για την κλασική πίτσα, έχει πολλή υγρασία, που δεν θέλουμε στα μανιτάρια.
Θα ψήσουμε στο bbq, ή στη σχάρα κάτω από το καυτό γκριλ, βάζοντας ένα ταψάκι κάτω από τη σχάρα.
Portobello pizza
Υλικά:
- 8 μεγάλα καπέλα μανιταριών portobello
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το άλειμμα της σχάρας
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 φλιτζάνι τριμμένη κίτρινη μοτσαρέλα
- 1/2 φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα πίτσας
- 1/2 φλιτζάνι γαρνιτούρα της επιλογής σας, όπως πεπερόνι, κομματάκια καπνιστού μπέικον, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένη πιπεριά, ντοματίνια
- φρέσκια ρίγανη ή φρέσκα φύλλα βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προετοιμάζουμε και προθερμαίνουμε τη σχάρα (του μπάρμπεκιου ή του γκρίλ) πολύ καλά, σε υψηλή θερμοκρασία.
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με υγρή πετσέτα. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και ξύνουμε με ένα κουτάλι, απαλά τα βράγχια, για να έχουμε χώρο για τη γέμιση.
Αλείφουμε τα μανιτάρια και από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και αλατίζουμε παντού.
Λαδώνουμε τη σχάρα όπου θα ψήσουμε.
Τοποθετούμε το μανιτάρι στη σχάρα, με την κούφια πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε για 4 – 5 λεπτά.
Γυρίζουμε τα μανιτάρια και τα γεμίζουμε με τη μισή ποσότητα τριμμένου τυριού.
Στη συνέχεια, με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, απλώνουμε τη σάλτσα πίτσας πάνω από το τυρί, σε μια ομοιόμορφη στρώση.
Ολοκληρώνουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τα υλικά που έχουμε επιλέξει.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει το τυρί και τα μανιτάρια να τρυπιούνται με ένα μαχαίρι, 4-5 λεπτά ακόμη.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, ρίχνουμε χοντροκομμένο φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.