Η ξανθή εκδοχή του μπράουνις
Τα blondies είναι ο ξανθός συγγενής των σοκολατένιων brownies.
Είναι τσεκαρισμένο ότι αρέσουν πολύ, αφού έχουμε δει να τα απολαμβάνουν σε πολλές Αμερικανικές σειρές.
Έτσι σκέφτηκα να τα γνωρίσουμε και τα φτιάξουμε αυτό το Σαββατοκύριακο, για τους μπαμπάδες, θα είναι τα τιμώμενα πρόσωπα.
Για να τους δείξουμε πόσο τους αγαπάμε, θα μπορούσαμε να τους ετοιμάσουμε αυτά τα νόστιμα γλυκάκια, που έχουν σοκολάτα, καρύδια και καρύδα και είναι μαλακά σαν cookies.
Τρώγονται σαν μπάρες, είναι φανταστικά για το πρωϊνό, αλλά δεν θα έλεγαν όχι για ένα «καπέλο» από παγωτό βανίλια.
Blondies
Υλικά:
- 1/2 φλιτζάνι ( 112 γρ.) βούτυρο
- 1 1/2 φλιτζάνια ( 312 γρ. ) καστανή ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 1/2 φλιτζάνι ( 130 γρ. ) άγλυκο φυστικοβούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 1/2 φλιτζάνια ( 200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι ( 50 γρ.) νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι ( 170 γρ. ) σταγόνες σοκολάτας
- 1 φλιτζάνι ( 115 γρ. ) ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 φλιτζάνι ( 75 γρ. ) τριμμένη καρύδα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°.
Βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.
Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί, 20×20 εκατοστών, με λαδόκολλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, μέχρι να λιώσει, τσεκάροντας το, ανά 20 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 5 λεπτά.
Στο μπολ με το λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη, τα αυγά, το φυστικοβούτυρο και τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα, περίπου 1 έως 2 λεπτά.
Ρίχνουμε το αλεύρι, τη βρώμη, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε με διπλωτές κινήσεις, μέχρι να μην υπάρχουν γραμμές αλευριού.
Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, τα καρύδια και την καρύδα και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσουν, να σφίξουν και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή ή με υγρά ψίχουλα (όχι βρεγμένο ζυμάρι), για 30 έως 40 λεπτά.
Αφήνουμε τα blondies στο ταψί, να κρυώσουν εντελώς, για 1 έως 2 ώρες.
Τραβάμε τη λαδόκολλα από τις άκρες και βγάζουμε το γλυκό μας από το ταψί. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 16 τετράγωνα.