Δεν είναι διαίτης, αλλά είναι τέλειο
Δεν θα σας πως ψέματα: αυτό το κέικ, δεν το λες διαίτης, απλώς και μόνο επειδή έχει τη βρώμη, ως βασικό του υλικό.
Μόλις κρυώσει, γαρνίρεται μια κρεμώδη επικάλυψη καραμέλας, που είναι γνωστή ως γλάσο penuche.
Μοιάζει με fudge και έχει έντονη γεύση καστανής ζάχαρης, βουτύρου και βανίλιας.
Αυτό το κέικ βρώμης είναι πολύ αφράτο και η υφή που του δίνει η βρώμη, αντισταθμίζει όμορφα το γλυκό, κρεμώδες γλάσο.
Tip: ρυθμίστε ένα χρονόμετρο όταν βράζετε το γλάσο. Αν το βράσετε για περισσότερο από 1 λεπτό, μπορεί να μην δέσει, για λιγότερο, θα κολλάει στα δόντια, αντί να λιώνει στο στόμα.
Κέικ βρώμης με γλάσο καραμέλας
Υλικά
Για το κέικ:
- 1 1/2 φλιτζάνια βραστό νερό
- 1 φλιτζάνι (80 γρ.) βρώμη
- σπρέι ψησίματος
- 1 φλιτζάνι (180 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι (115 γρ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι (200 γρ.) λευκή ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι (165 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο penuche:
- 1/4 φλιτζάνι (56 γρ.) βούτυρο
- 1 φλιτζάνι (164 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) λευκή ζάχαρη
- 1/3 φλιτζάνι γάλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε το βραστό νερό πάνω από τη βρώμη και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε για περίπου μισή ώρα, να φουσκώσει η βρώμη και να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε ή ψεκάζουμε με σπρέι ψησίματος, ένα μέτριο πυρεξ και το αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι, σε ένα μεσαίο μπολ.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός, το βούτυρο, τη ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη, για περίπου 3 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη δύναμη του μίξερ και προσθέτουμε τα αυγά, ένα – ένα.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη βρώμη, που έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπάμε ελαφρά, με το μίξερ.
Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης.
Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.
Ενώ ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο, σε μεγάλη κατσαρόλα.
Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τις δύο ζάχαρες, το γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς, με τη σπάτουλα σιλικόνης.
Όταν οι φουσκάλες, φτάσουν στην κορυφή, σταματάμε το ανακάτεμα και βράζουμε, για ακριβώς 1 λεπτό, με το ρολόι. (βάλτε χρονόμετρο!).
Μόλις βράσει το γλάσο, το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ.
Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά και ύστερα με ένα σύρμα ανακατεύουμε το γλάσο μέχρι να πήξει, για 1 έως 2 λεπτά. Το γλάσο θα έχει ανοιχτό καφέ χρώμα.
Απλώνουμε το γλάσο πάνω από το ζεστό (όχι καυτό), κέικ, κάνοντας, μόνο, ένα πέρασμα από κάθε σημείο.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε και σερβίρουμε, περίπου 2 ώρες.