Το ψάρι πρέπει να είναι πολύ φρέσκο
Το σεβίτσε, είναι πιάτο που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική.
Δεν γνωρίζουμε σε ποια χώρα σκέφτηκαν, για πρώτη φορά να «ψήσουν» τις μπουκιές φρέσκου ψαριού σε χυμό εσπειδοειδών.
Μπορεί να ήταν μια ιδέα των Ίνκας, που ζούσαν στο σημερινό Περού ή στον Ισημερινό. Κάθε μία χώρα πάντως της Νότιας Αμερικής, έχει και τη δική της εκδοχή για το σεβίτσε, με μικρές παραλλαγές στα υλικά.
Το σεβίτσε δεν μαγειρεύεται κανονικά, ωστόσο οι πρωτεΐνες του ψαριού, αλλάζουν μορφή, ερχόμενες σε επαφή με τους χυμούς του λεμονιού και του λάιμ και έτσι μπορούμε να το καταναλώσουμε, ευχάριστα.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε, για το σεβίτσε, όσο το δυνατόν, πιο φρέσκο ψάρι. Αν είστε ψαράδες ή έχετε στην παρέα, μερακλήδες, φτιάξετε το στην παραλία, μόλις βγει από τη θάλασσα, η ψαριά. Θα σας μείνει αξέχαστη η εμπειρία.
Σεβίτσε
Υλικά:
- 1 κιλό πολύ φρέσκο ψάρι (με σφιχτή σάρκα) χωρίς κόκαλα, κομμένο σε κομμάτια 1,5 εκατοστού
- 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
- 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες χωρίς σπόρους
- 1 πιπεριά τσίλι (σεράνο), χωρίς σπόρους και πολύ ψιλοκομμένη
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 2-3 σταγόνες Tabasco ή μια πρέζα πιπέρι καγιέν
Για το σερβίρισμα:
- ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
- φέτες αβοκάντο
Εκτέλεση:
Σε ένα σκεύος, γυάλινο ή κεραμικό, όχι σε πλαστικό ή μεταλλικό, βάζουμε το ψάρι, το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το τσίλι, το αλάτι και το Tabasco. (Ζητήστε από τον ψαρά σας να σας φιλετάρει και να σας καθαρίσει το ψάρι).
Περιχύνουμε με χυμό λάιμ και λεμονιού.
Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη.
Το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα και στη συνέχεια ανακατεύουμε, φροντίζοντας να έχουν όλες οι πλευρές του ψαριού, επαφή με τους όξινους χυμούς, λάιμ και λεμονιού.
Το ξαναβάζουμε το ψυγείο για αρκετές ώρες ακόμη, δίνοντας χρόνο στις γεύσεις να αναμειχθούν.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο, φέτες αβοκάντο και με ζεστές τορτίγιες ή τσιπς τορτίγιας.