Site icon NewsIT
12:00 | 08.05.25

Cherry cobbler: Τάρτα με κεράσια του Αμερικανικού Νότου

Cherry cobbler

Cherry cobbler

Ηλιάνα Σκιαδά

Και ζουμερή και μπισκοτένια

Το όνομα του διάσημου ζουμερού γλυκού, που ψήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα, στις Νότιες Πολιτείες της Αμερικής, δόθηκε, εξαιτίας της όψης των πέτρινων δρόμων (“cobbled” stone pathway).

Η ρουστίκ αυτή τάρτα, έχει στρογγυλά «κουταλάτα» κομμάτια ζύμης, πάνω από τα φρούτα, που τοποθετούνται ατημέλητα, με το εργαλείου scoop του παγωτού με ελατήριο ή με κουτάλα, σε μεγάλες δόσεις ζύμης

Η επικάλυψη απλώνει και φουσκώνει πάνω από τη γέμιση φρούτων καθώς ψήνεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για τα κενά που θα υπάρχουν στην επιφάνεια.

Εκεί στον Νότο, μάλιστα, κάποιοι βάζουν ξύσμα λεμονιού πάνω από το κουρκούτι, για φρεσκάδα και κάποιοι πασπαλίζουν λίγη ζάχαρη, πριν μπει η ζύμη στον φούρνο.

Σχεδόν όλοι, πάντως σερβίρουν το cherry cobbler, ζεστό, με μια μπάλα παγωτό βανίλια και τους πυκνούς χυμούς από τα κεράσια.

Cherry Cobbler

Υλικά:
Για τη γέμιση:

  • 1250 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα γλυκά κεράσια χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 φλιτζάνι ( 70 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ (χρησιμοποιήστε 1 1/2 κουταλιά της σούπας αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα κεράσια)
  • μια πρέζα αλάτι 

Για τη μπισκοτένια ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια ( 250 γρ .) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 φλιτζάνι (35 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη και επιπλέον για πασπάλισμα πριν το ψήσιμο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 6 κουταλιές της σούπας (85 γρ.) ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα ολόκληρα κεράσια χωρίς κουκούτσι, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το κορν φλάουρ και το αλάτι

Απλώνουμε τα κεράσια σε ένα ταψί 23×30 εκατοστά και αφήνουμε στην άκρη.

Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα κεράσια, μπορείτε να βάλετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για να τα ξεπαγώσετε λίγο, ενώ φτιάχνετε τη ζύμη.

Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.

Στο χέρι ή στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο στο μείγμα του αλευριού, μέχρι να γίνει κοκκώδες, σαν άμμος και να ενσωματωθεί καλά.

Ενώνουμε το γάλα και τη βανίλια σε ένα δοσομετρικό κύπελλο και, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, το ρίχνουμε στο στερεό μείγμα και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα πηχτό κουρκούτι.

Χρησιμοποιώντας scoop παγωτού με έλασμα ή ένα μεγάλο κουτάλι, ρίχνουμε περίπου 9 μεγάλες μπάλες από τη ζύμη, πάνω από τα κεράσια.

Δεν θα τα καλύψουν εντελώς, αλλά αυτό δεν πειράζει. Καθώς ψήνεται, η ζύμη θα φουσκώσει και θα απλωθεί.

Πασπαλίζουμε περίπου 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη στην επιφάνεια.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι η επικάλυψη να ροδίσει και οι χυμοί των κερασιών να κάνουν φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια. (Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα φρούτα, υπολογίστε ότι θα χρειαστεί να ψήσετε για 15 λεπτά επιπλέον).

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version