Ρουστίκ ιταλική συνταγή για «γυμνά» ραβιόλι
Ένα ρουστίκ πιάτο που λέγεται ότι έχει ρίζες στην Τοσκάνη, τα «γυμνά» ραβιόλια, τα έκαναν γνωστά οι Ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ.
Διάβαζα ότι επειδή μετανάστευαν ολόκληρες οικογένειες μαζί, έφερναν μαζί στις νέες πατρίδες, εκτός από τις συνταγές τους, τις συνήθειες και τις οικογενειακές παραδόσεις. Όπως να τρώνε, έστω ένα γεύμα, όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι.
Το πιάτο, αυτό, ήταν πολύ δημοφιλές ορεκτικό, που ετοίμαζαν οι νόνες, δηλαδή οι γιαγιάδες του σπιτιού.
Συνήθως τα ραβιόλια gnudi (δηλαδή γυμνά), δεν είναι τα ραβιόλι με την έννοια των ζυμαρικών, αλλά μικρές ζουμερές ελαστικές μπάλες, φτιαγμένες από ρικότα, σπανάκι, παρμεζάνα, βότανα, μπαχαρικά και ελάχιστο αλεύρι.
Μπορούμε να τα σερβίρουμε μόνο με λίγο ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα ή μέσα σε μία «λίμνη» από σάλτσα ντομάτας.
Ραβιόλια gnudi με σπανάκι ρικότα και παρμεζάνα
Υλικά:
- 6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 450 γρ. (1 συσκευασία) κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο πολύ και ψιλοκομμένο (θέλουμε να μείνει περίπου 2 φλιτζάνια – χωρίς καθόλου υγρασία)
- 225 γρ. τυρί ρικότα (full fat)
- 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για την προετοιμασία
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
- 2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και περισσότερο για το αλάτισμα του νερού μαγειρέματος
- 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Βάζουμε στο τηγάνι το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
Ρίχνουμε το στυμμένο σπανάκι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη ρικότα, το αλεύρι, την παρμεζάνα, τα αυγά, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι.
Αφήνουμε το μείγμα με το σπανάκι να κρυώσει ελαφρώς, περίπου 5 λεπτά, και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο μείγμα ρικότας.
Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και έως 1 ημέρα.
Όταν είμαστε έτοιμοι να πλάσουμε τα «ραβιόλι», ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας ή σε ένα μικρό ταψί.
«Κόβουμε» 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα της ρικότα και την τοποθετούμε μέσα στο αλεύρι.
Πλάθουμε μία – μία μπαλίτσα και τις αφήνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, το οποίο θα μπει στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να σταθεροποιηθούν.
Όταν είμαστε, περίπου, έτοιμοι για το τραπέζι, βράζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Μόλις βράσει, ρίχνουμε, προσεκτικά, τα κατεψυγμένα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε μέχρι να επιπλεύσουν στην επιφάνεια, για 3 έως 5 λεπτά.
Βγάζουμε τα ραβιόλι με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, όπου έχουμε βάλει σάλτσα ντομάτας, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τριμμένη παρμεζάνα.