Site icon NewsIT
16:00 | 30.09.25

Συνταγή για γαλλική τάρτα με μήλα από την Ina Garten

Γαλλική τάρτα μήλο

Γαλλική τάρτα μήλο

Ηλιάνα Σκιαδά

Βουτυράτη και γυαλιστερή

Όταν η κόρη μου ήταν στο Δημοτικό, η δασκάλα που τους έκανε γαλλικά είχε το κέφι να κάνει το μάθημα βιωματικό.

Ζήτησε από τα παιδιά να ψάξουν και να ετοιμάσουν στο σπίτι μία αυθεντική γαλλική συνταγή.

Η γαλλική τάρτα με μήλα που βρήκα στη σελίδα της κομψής τηλεμαγείρισσας, Ina Garten, φάνηκε τότε, η τέλεια επιλογή. 

Και πράγματι κέρδισε τις εντυπώσεις στην τάξη και έμεινε μαζί μας για χρόνια, αφού εξακολουθώ να την φτιάχνω και σάς την προτείνω.

Όχι, ότι οι άλλες μηλόπιτες δεν μας αρέσουν, αλλά αυτή έχει άλλη φινέτσα και αξίζει τον κόπο.

Γαλλική τάρτα μήλου

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι 
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 180 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι παγωμένο νερό

Για τα μήλα

  • 4 πράσινα μήλα Granny Smith
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 65 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 γεμάτη κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο 
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ρούμι

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε τη ζύμη, βάζοντας το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη στον κάδο του πολυκόφτη. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα για να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπήστε 10 – 12 φορές, μέχρι το βούτυρο να γίνει σε μικρά κομμάτια, στο μέγεθος μπιζελιού.

Με το μιξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το παγωμένο νερό και χτυπάμε μέχρι να αρχίσει να ενώνεται η ζύμη. Αδειάζουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε γρήγορα σε μια μπάλα.

Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε διαστάσεις ελαφρώς μεγαλύτερες από 25 x 30 εκατοστά. Χρησιμοποιώντας ένα χάρακα και ένα μικρό μαχαίρι, κόβουμε τις άκρες. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί και στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στη μέση, μέσα από το κοτσάνι. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή το εργαλείο για το πεπόνι, αν έχουμε.

Κόβουμε τα μήλα εγκάρσια σε λεπτές φέτες 6-7 χιλιοστών. Τοποθετούμε επικαλυπτόμενες τις φέτες μήλου, διαγώνια στη μέση της τάρτας και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε διαγώνιες σειρές, μέχρι η ζύμη να καλυφθεί, όλη.

Πασπαλίζουμε με το  ½ φλιτζάνι ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο.

Ψήνουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και οι άκρες των μήλων να αρχίσουν να ροδίζουν. Γυρίζουμε το ταψί μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν η ζύμη φουσκώσει σε ένα σημείο, κάνουμε μια μικρή σχισμή με ένα μαχαίρι για να βγει ο αέρας

Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, ζεσταίνουμε στο μπρίκι τη μαρμελάδα βερίκοκο με το κονιάκ ή το ρούμι και αλείφουμε τα μήλα και την τάρτα, παντού.

Ξεκολλάμε την τάρτα με μια μεταλλική σπάτουλα από το χαρτί και σερβίρουμε ζεστή.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version