Παρόλο που το λάχανο μπορεί να φαίνεται άγευστο ή βαρετό, η συνταγή αυτή αναδεικνύει, πραγματικά, τη φυσική του γλυκύτητα.
Με την τεχνική του σοταρίσματος, γλασαρίσματος και ψησίματος, τα κομμάτια του λάχανου βγαίνουν τρυφερά και βουτυρένια στο κέντρο, διατηρώντας εξωτερικά την τραγανότητα.
Αν δεν είστε πεπεισμένοι ότι οι γλυκόξινες γεύσεις ταιριάζουν με το λάχανο, κάτι χάνετε, τόσον καιρό.
Το ξίδι προσφέρει μια λεπτή οξύτητα, ενώ ο χυμός πορτοκαλιού προσθέτει διακριτικές φρουτώδεις νότες.
Το μέλι βοηθάει το καραμέλωμα και το βούτυρο συνδέει τις γεύσεις μεταξύ τους.
Γλυκόξινο καραμελωμένο λάχανο
Υλικά:
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, χωρισμένο 2 και 2
- 1 μέτριο λάχανο -περίπου 1 κιλό, κομμένο σε 8 χοντρές φέτες με άθικτο τον πυρήνα
- 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι βαρύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.
Δουλεύοντας σε δόσεις, βάζουμε τις μισές φέτες λάχανου στο τηγάνι.
Τσιγαρίζουμε, πιέζοντας περιστασιακά για να εξασφαλίσουμε καλή επαφή με το τηγάνι, για να πάρει χρώμα η πρώτη πλευρά, για 3 έως 7 λεπτά.
Γυρίζουμε και μαγειρεύουμε και την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει εξίσου, για άλλα 3 έως 7 λεπτά.
Μεταφέρουμε τις φέτες λάχανου σε ένα πιάτο, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε από τις δύο πλευρές και το υπόλοιπο λάχανο.
Στο άδειο πλέον τηγάνι, ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ξύνουμε τα κομμάτια «καραμέλας» από τον πάτο με μια σπάτουλα. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ξίδι, το μέλι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η σάλτσα να γίνει λεία.
Τοποθετούμε τις σοταρισμένες φέτες λάχανου στη γάστρα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με αλάτι.
Ρίχνουμε πάνω στο λάχανο τη σάλτσα από το τηγάνι και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά
Σερβίρουμε ζεστό.