Κυριακάτικο και γιορτινό
Αυτό είναι το καλοκαιρινό φαγητό της Κυριακής, ή όταν έχουμε κάποια ιδιαίτερη περίσταση, γιατί θέλει υπομονή και προετοιμασία.
Μαγειρεύεται με ώριμες ντομάτες που είναι στην εποχή τους και δίνουν καλή σάλτσα.
Επίσης οι ψημένες μελιτζάνες που μπαίνουν στην κατσαρόλα στο τέλος, ολοκληρώνουν το πιάτο και δεν χρειάζεται άλλο συνοδευτικό.
Το ιδανικό κομμάτι μόσχου, για το φαγητό αυτό αλλά και για τα κοκκινιστά και τα λεμονάτα, είναι για μένα, το χτένι.
Ζητήστε το από το χασάπη και γράψτε μας στα σχόλια αν βρήκατε διαφορά στη γεύση.
Μοσχαράκι με μελιτζάνες
Υλικά:
- 1,5 κιλό μοσχάρι (κατά προτίμηση χτένι κομμένο σε κομμάτια)
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μπαστουνάκια
- 4 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 5 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1/2 φλ. κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Στεγνώνουμε το κρέας πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές για 6-7 λεπτά. Το βγάζουμε σε πιάτο και το σκεπάζουμε.
Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά Φλωρίνης και τον πελτέ να σοταριστούν.
Επιστρέφουμε το μοσχάρι και ό,τι ζουμιά έβγαλε, στην κατσαρόλα.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι το δαφνόφυλλο και ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει τα υλικά.
Σιγοβράζουμε για 1,5 ώρα και στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Εν τω μεταξύ ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 15′.
Αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Τις βάζουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε.
Όταν βράσει το κρέας, προσθέτουμε τις ψημένες μελιτζάνες και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε για ακόμα 15′.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί και να δέσει η σάλτσα του.
Σερβίρουμε ζεστό.