Site icon NewsIT
08:00 Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025

Συνταγή για μουσακά λαχανικών με σάλτσα ντομάτας και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Ελαφρύ και πρωτεϊνούχο

Μουσακάς λαχανικών με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Μουσακάς λαχανικών με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Ηλιάνα Σκιαδά

Το μαγικό σε αυτό το πιάτο είναι το πόσο ελαφρύ βγαίνει, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό μουσακά.

Έχει μόνο κολοκύθια και μελιτζάνες, σε λεπτές φέτες, που ψήνονται λίγα λεπτά στον φούρνο.

Στα «συν» του, περιέχει λίγο ελαιόλαδο, δεν έχει κρέας, ούτε πολλά λιπαρά τυριά.

Και το κορυφαίο: στο τελείωμα μπαίνει μια αέρινη κρέμα γιαουρτιού, αντί για μπεσαμέλ.

Αυτή ετοιμάζεται χωρίς μαγείρεμα, χωρίς ρίσκο να σβολιάσει και αφού περιέχει 400 γραμμάρια γιαούρτι, μας δίνει και πολυπόθητη πρωτεΐνη.

Μουσακάς λαχανικών με μπεσαμέλ γιαουρτιού

Υλικά:

  • 400 γρ. κολοκύθια
  • 400 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
  • 100 γρ. ελαιόλαδο – χωρισμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ρίγανη 
  • 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ γιαουρτιού:
  • 400 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά
  • αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Κόβουμε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες.

Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ραντίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.

Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.

Σε ένα ορθογώνιο ταψί τοποθετούμε σε μία στρώση ψημένα λαχανικά, καλύπτουμε με το 1/3 της σάλτσας ντομάτας και πασπαλίζουμε με το 1/3 της παρμεζάνας.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες δύο στρώσεις.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι με τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε και τα κίτρινα τυριά κρατώντας λίγο για το τελείωμα του φαγητού.

Απλώνουμε την μπεσαμέλ γιαουρτιού πάνω από την τελευταία στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Τέλος, ρίχνουμε πάνω τα κίτρινα τριμμένα τυριά που κρατήσαμε.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version