Site icon NewsIT
08:00 | 29.09.25

Συνταγή για παραδοσιακή λεμονάτη ρεβιθάδα

Ρεβιθάδα

Ρεβιθάδα

Ηλιάνα Σκιαδά

Το μυστικό για να χυλώσει

Από τις πιο αγαπημένες σούπες για όλες τις εποχές, η ρεβιθάδα. Είναι και θρεπτικό και χορταστικό και φαγητό θαλπωρής

Γίνεται με πολύ απλά υλικά και έχει σίγουρη επιτυχία, αν ακολουθήσουμε τους παραδοσιακούς κανόνες μαγειρέματος.

Μουλιάζουμε, ξαφρίζουμε, βράζουμε με υπομονή, αλατοπιπερώνουμε πριν το τέλος και ρίχνουμε το λάδι και το λεμόνι πριν σβήνουμε το μάτι, για να πυκνώσει η σούπα.

Η ποσότητα του λεμονιού, το είδος του μυρωδικού και το πόσο βρασμένα θέλουμε τα ρεβίθια είναι υποκειμενικά θέματα και μπορείτε να «παίξετε» όπως θέλετε.

Επίσης, αν θέλετε τη σούπα πιο πηχτή, μπορείτε να πολτοποιήσετε δυο κουτάλες από τα ρεβίθια στο μιξεράκι και να τα ρίξετε στην κατσαρόλα.

Ρεβιθάδα

Υλικά:

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 λεμόνια
  • 2 δαφνόφυλλα ή ένα μικρό κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε μουλιάζοντας τα ρεβίθια σε μπόλικο κρύο νερό, από το προηγούμενο βράδυ. 

Πριν τα μαγειρέψουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, βγάζουμε με κουτάλα τον αφρό από την επιφάνεια. Τα αφήνουμε να βράσουν, για μισή ώρα ακόμη και ύστερα τα σουρώνουμε, σκουπίζουμε το πάνω μέρος της κατσαρόλας με χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε για να φτιάξουμε τη σούπα μας, στο ίδιο σκεύος.

Ρίχνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για μερικά λεπτά.

Βάζουμε και τα ρεβίθια να σοταριστούν στο λάδι με το τριμμένο καρότο, τη δάφνη ή το δεντρολίβανο και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό από τον βραστήρα.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, εντελώς, χωρίς να λιώσουν για 1 – 1,5 ώρα.

Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε. Όταν τα δοκιμάσουμε και έχουν μαλακώσει, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό από τα λεμόνια και ανακατεύουμε να δέσει η ρεβιθάδα.  

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version