Site icon NewsIT
08:00 | 02.10.25

Συνταγή για πράσινα ζυμαρικά mac & cheese

Mac & Cheese με σπανάκι και μαϊντανό

Mac & Cheese με σπανάκι και μαϊντανό

Ηλιάνα Σκιαδά

Με σπανάκι και μαϊντανό

Αυτά τα κρεμώδη ζυμαρικά είναι ένας φόρος τιμής στα έντονα πράσινα λαχανικά.

Στην προκειμένη περίπτωση το σπανάκι και τον μαϊντανό, που κρύβονται σε μία μεταξένια, πικάντικη μπεσαμέλ με τσένταρ.

Στις ΗΠΑ, υπήρχε τη δεκαετία του ’70 ένα ντρέσινγκ για σαλάτα που ονομαζόταν «Πράσινη Θεά».

Περιείχε σκόρδο, ξινή κρέμα, μαϊντανό, εστραγκόν και αντζούγιες και ήταν πολύ δημοφιλές.

Αυτό το mac cheese είναι ένα είδος παραλλαγής αυτής της σάλτσας.

Πράσινο Mac Cheese

Υλικά:

  • 225 γρ. baby σπανάκι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα 
  • 250 γρ. ζυμαρικό κοραλάκι
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/2 φλιτζάνια γάλα
  • 1/2 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν
  • 1 κ.γ σάλτσα Worcestershire
  • 1 1/2 φλιτζάνι τριμμένο ώριμο λευκό τσένταρ
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι – μαύρο πιπέρι 
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον μαϊντανό και ζεματίζουμε για 1 λεπτό. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε ένα μπωλ με παγωμένο νερό. (Μην πετάξετε το νερό ζεματίσματος, θα το χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε τα ζυμαρικά.)

Σουρώνουμε το σπανάκι και τον μαϊντανό και τα στίβουμε με τα χέρια να φύγει όλη η υγρασία.

Βράζουμε τα ζυμαρικά στο ίδιο νερό, αφού προσθέσουμε αλάτι, μέχρι να γίνουν πολύ al dente. (Αν το κουτί με τα μακαρόνια λέει 7 λεπτά, μαγειρεύουμε για 5. Θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και να απορροφούν υγρασία μόλις τα ανακατέψουμε με τη σάλτσα.)

Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα ζυμαρικά για να σταματήσει ο βρασμός και αφήνουμε στην άκρη.

Ενώ μαγειρεύονται τα κοραλάκια, πολτοποιούμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, τα πράσινα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα λιώνοντας 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρεύουμε για 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Το βούτυρο θα πρέπει να κάνει φουσκάλες και να αφρίσει.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 1 έως 2 λεπτά.

Ρίχνουμε, αργά το γάλα, ανακατεύοντας για να διαλύσουμε τυχόν σβόλους.

Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βάζουμε την ξηρή μουστάρδα, το πιπέρι, το εστραγκόν, τη σάλτσα Worcestershire, το τριμμένο λευκό τσένταρ και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει λεία η σάλτσα.

Ενσωματώνουμε το λιωμένο σπανάκι και τον μαϊντανό, στη σάλτσα. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε.

Ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα τα ζυμαρικά, ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. Τα ζυμαρικά, θα τραβήξουν και θα απορροφήσουν σάλτσα

Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να φάμε, ή να γκρατινάρουμε 5-10 λεπτά, στο γκριλ το πράσινο mac & cheese, ρίχνοντας λίγο τυρί στην επιφάνεια.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version