Κι όμως στο Ρέθυμνο, μαγειρεύουν και ψάρι
Στο Ρέθυμνο, αυτό το φαγητό είναι για τον μουσαφίρη. Αν θέλουν να τον ευχαριστήσουν, ιδιαίτερα, θα βάλουν ολόκληρο μεγάλο ψάρι.
Ο ροφός μπορεί να αντικατασταθεί με στήρα ή σφυρίδα.
Επίσης, προτιμούν οι Κρητικές μαγείρισσες, για το πιάτο αυτό, τις μεγάλες μπάμιες.
Τα υλικά βγάζουν 6-8 μερίδες και το συγκεκριμένο φαγητό θέλει φροντίδα στην προετοιμασία και υπομονή στο μαγείρεμα, αφού είπαμε, ότι το φτιάχνουν για να περιποιηθούν τους εκλεκτούς καλεσμένους.
Tip: αντί να ραντίσουμε τις μπάμιες με ξύδι και να τις λιάσουμε ή να τις στεγνώσουμε στον φούρνο ή στο τηγάνι, όπως συνηθίζεται, τις βάζουμε με λίγο χυμό λεμόνι και αλάτι σε ένα ταψί και τις αφήνουμε λίγη ώρα.
Ροφός με μπάμιες
Υλικά:
- 2 κιλά φρέσκες μπάμιες καθαρισμένες
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 200 ml ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 150 ml νερό
- 2 κιλά ροφός – ολόκληρο ψάρι καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Με μικρό κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε κυκλικά το κοτσάνι από τις μπάμιες, προσέχοντας να μην τις τρυπήσουμε.
Τις ξεπλένουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα ταψί με τον χυμό λεμονιού και αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και αφήνουμε για 15 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το μάραθο και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ρίχνουμε το κρασί και το νερό και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε τις μπάμιες, κουνάμε την κατσαρόλα – δεν ανακατεύουμε για να μην τις σπάσουμε και σβήνουμε το μάτι.
Αλατίζουμε καλά το ψάρι εξωτερικά και στην κοιλιά.
Αδειάζουμε τις μπάμιες και τη σάλτσα σε μεγάλη γάστρα και πάνω τους, τοποθετούμε, προσεκτικά, το ψάρι με το άνοιγμα της κοιλιάς πάνω στις μπάμιες.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 °C, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, περιχύνουμε με το άλλο μισό ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι το ψάρι και οι μπάμιες να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και να μελώσει η σάλτσα.