Site icon NewsIT
12:00 Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025

Συνταγή για σπιτικά πολύσπορα κριτσίνια

Τραγανά και θρεπτικά

Πολύσπορα κριτσίνια

Πολύσπορα κριτσίνια

Ηλιάνα Σκιαδά

Τα κριτσίνια είναι το συνηθέστερο σνακ για όλους και για όλες τις ώρες.

Επομένως αν μπορέσουμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας, σπίτι μας, με αγνά υλικά, τότε έχουμε μια θρεπτική λιχουδιά που θα μας καλύψει την πείνα.

Μπορούμε να τα έχουμε στο σχολείο, στο γραφείο, ή μαζί μας στο δρόμο.

Οι σπόροι που χρησιμοποιούμε, είναι αυτοί που μας αρέσουν περισσότερο.

Επομένως το μείγμα των σπόρων είναι θέμα της δικής μας γεύσης.

Σπιτικά κριτσίνια πολύσπορα

Υλικά:

  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 100 λευκό κρασί
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. φαρίνα (που φουσκώνει μόνη της)

Για την επικάλυψη:

  • 1 φλιτζάνι σπόρους (κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο) και 1 φλιτζάνι
    σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σπορέλαιο, το κρασί και το αλάτι.

Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Όταν δημιουργηθεί μια ζύμη δεν χρειάζεται να ανακατεύουμε περισσότερο.

Η μπάλα ζύμης πρέπει να βγει απαλή, εύπλαστη και λίγο λαδένια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και στρώνουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.

Παίρνουμε από τη ζύμη μπαλίτσες, περίπου 20 γραμμαρίων και την ανοίγουμε με την παλάμη σε σχήμα «φιδάκι», δηλαδή μακρόστενο, μήκους περίπου 10 εκατοστών.

Ανακατεύουμε σε μπολ τους σπόρους και το σουσάμι και τους απλώνουμε στον πάγκο εργασίας.
Περνάμε κάθε μακρόστενο κομμάτι ζύμης, πάνω στους σπόρους, πιέζοντας απαλά για να κολλήσουν στη ζύμη.

Τοποθετούμε τα κριτσίνια στα ταψιά, χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, πριν τα αποθηκεύσουμε.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version