Σερβίρεται με παγωτό
Τόπος καταγωγής: Κεντάκι, ΗΠΑ.
Σύσταση: Βουτυράτη ζύμη, καβουρδισμένα καρύδια, κομμάτια σοκολάτας.
Αρώματα: Βανίλια και αμερικάνικο μπέρμπον. Παράδεισος!
Αυτή η τραγανή τάρτα, έχει μια διαδικασία με ξεχωριστά ψησίματα και αναμονή, είναι όμως εύκολη, στην ουσία και πολύ, πολύ νόστιμη.
Tip: Αν δεν έχετε κάποιο αμερικάνικο μπέρμπον, στο σπίτι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κονιάκ.
Τάρτα με καρύδια και σοκολάτα
Υλικά:
- 1 φύλλο ζύμης για τάρτα ή κουρού, (ξεπαγωμένη)
- 1 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 φλιτζάνι ( 200 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 115 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1/4 φλιτζανιού σιρόπι γλυκόζης
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας μπέρμπον (Αμερικάνικο ουίσκι)
- 1/2 φλιτζάνι (60 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για την επιφάνεια εργασίας
- 1 φλιτζάνι (170 γρ.) σταγόνες σοκολάτας
- νιφάδες θαλασσινού αλατιού, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και τοποθετούμε τη σχάρα κάτω από την μέση.
Αφήνουμε τη ζύμη πίτας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει ελαφρά.
Ξεδιπλώνουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα ή σε στρογγυλό ταψί, 22 εκατοστών, πιέζοντας προς τα κάτω και στο πλάι.
Κόβουμε και χρησιμοποιούμε σε άλλη παρασκευή, τη ζύμη που περισσεύει από το χείλος του σκεύους.
Στρώνουμε την επιφάνεια της ζύμης με λαδόκολλα και τοποθετούμε στο κέντρο με τα ειδικά βαρίδια τάρτας ή ξερά φασόλια.
Ψήνουμε τη βάση, μέχρι οι άκρες να ροδίσουν ελαφρά, για 20 έως 25 λεπτά.
Ύστερα, βγάζουμε από τον φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τα ειδικά βάρη ή τα φασόλια.
Επιστρέφουμε το άδειο πλέον κέλυφος τάρτας, στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να «στεγνώσει» ο πάτος, για περίπου 5 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, περίπου για 15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175°C.
Απλώνουμε τα καρύδια σε μία στρώση, σε ένα ρηχό ταψί και ψήνουμε μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και να ροδίσουν, για 6 έως 8 λεπτά. Τα αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, το σιρόπι γλυκόζης, τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το μπέρμπον, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να μην φαίνονται λευκές γραμμές.
Ρίχνουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα καβουρδισμένα καρύδια και γεμίζουμε με το μείγμα την κρύα βάση της τάρτας.
Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με παγωτό καραμέλα ή βανίλια.
Γαρνίρουμε με τριμμένο θαλασσινό αλάτι, αν μας αρέσει η αντίθεση στη γεύση.