Καλοκαιρινό ορεκτικό
Τι είναι η galette; Είναι ρουστίκ τάρτα, με σχήμα ελεύθερα στρογγυλό και υπέροχη βουτυράτη, τριφτή ζύμη.
Είναι γαλλική επινόηση, αλλά γρήγορα οι γειτονικές κουζίνες την προσάρμοσαν στα μέτρα τους.
Αυτή η συνταγή του διάσημου Βρετανού μάγειρα, Jamie Oliver, είναι το ιδανικό καλοκαιρινό ορεκτικό.
Περιλαμβάνει τη βασίλισσα του καλοκαιριού, την ντομάτα και γλυκά ντοματίνια.
Όσο για τη ρικότα, είναι ένα ουδέτερο, κρεμώδες τυρί, που η υφή του δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κάποιο, αντίστοιχο, ελληνικό και είναι επίσης, εύκολο να το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
Galette με ντομάτες και ρικότα
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και επιπλέον για πασπάλισμα
- φύλλα από 5 μικρά κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
- 200 γρ. βούτυρο (κρύο)
- 2 μεγάλα αυγά
- 30 γρ. τυρί παρμεζάνα
- 1-2 κ.σ. γάλα
Για τη γέμιση
- 600 γρ. ώριμες ντομάτες και ντοματίνια
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι φρέσκο βασιλικό (15 γρ.)
- 500 γρ. τυρί ρικότα
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 50 γρ. τυρί παρμεζάνα
- 2 μεγάλα αυγά
- 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σερβίρισμα:
- ανάμεικτα φύλλα σαλάτας εποχής
- 1 κ.γ. πατέ μαύρης ελιάς
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C
Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες 1 εκατοστού και τα ντοματίνια στη μέση.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ 1 κουταλιά της σούπας ξίδι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το μπούκοβο.
Αλατοπιπερώνουμε καλά, ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τις ντομάτες να μαριναριστούν για 10 λεπτά.
Φτιάχνουμε τη ζύμη: βάζουμε το αλεύρι και μια καλή πρέζα αλάτι σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το θυμάρι, το κρύο βούτυρο, σε κύβους και τρίβουμε με τις άκρες των δακτύλων μας, μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού.
Σπάμε 1 αυγό, ανακατεύουμε 30 γρ. παρμεζάνα και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας γάλα. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο γάλα, για να γίνει η ζύμη μας.
Ζυμώνουμε ελαφρά σε αλευρωμένη επιφάνεια – προσέξτε να μην το παρακάνετε, αλλιώς θα γίνει ελαστική και μαστιχωτή, ενώ εμείς την θέλουμε εύθρυπτη.
Τυλίγουμε με μεμβράνη την ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Σπάμε τη μισή ρικότα με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού. Αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού και 50 γρ. παρμεζάνα.
Ρίχνουμε τα αυγά και τα ανακατέψτε όλα μαζί.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ρικότα σε κομμάτια και ανακατεύουμε απαλά ώστε να διατηρήσει την υφή της.
Σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, ανοίγουμε με το χέρι τη ζύμη, σε κύκλο, με πάχος, λίγο κάτω από 1 εκ. και διάμετρο 35 εκ. – δεν χρειάζεται να είναι τέλειος κύκλος και αν ραγίσει, δεν πειράζει, κόβουμε λίγη ζύμη από την άκρη για να κλείσουμε τυχόν κενά.
Βάζουμε το μείγμα ρικότας στη μέση με ένα κουτάλι και, στη συνέχεια, το απλώνουμε, αφήνοντας ένα περίγραμμα 5 εκ. Πασπαλίζουμε το σιμιγδάλι (αυτό θα απορροφήσει την υγρασία από τις ντομάτες) και, στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τις μαριναρισμένες ντομάτες, κρατώντας, στην άκρη, το ζουμί.
Διπλώνουμε και κλείνουμε, απαλά τη ζύμη 5-6 εκατοστά, πάνω από τη γέμιση, αφήνοντας άνοιγμα στο κέντρο, για να δημιουργήσουμε τη galette.
Χτυπάμε το δεύτερο αυγό της ζύμης και μια κουταλιά νερό και αλείφουμε τις άκρες και την επιφάνεια.
Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου, για 45 έως 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει, να γίνει νόστιμη και τραγανή από κάτω, αλείφοντάς την με ένα πινέλο, με το υπόλοιπο αυγό, στα μισά του χρόνου.
Για να φτιάξουμε το ντρέσινγκ για τη σαλάτα με τα φρέσκα φύλλα, διαλύουμε μέσα στο ζουμί από τις ντομάτες, το πατέ ελιάς.
Σερβίρουμε την ρουστίκ ντοματοτάρτα, όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη σαλάτα.