Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έχει τεράστιο φαν κλαμπ.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και πολλά υλικά με τα οποία μπορούμε να τον φτιάξουμε.
Το ωραίο με αυτή τη συνταγή είναι η προσθήκη μήλου, που είναι στην εποχή του.
Το άλλο ωραίο είναι το ότι δεν έχει ζάχαρη, αλλά μέλι.
Εγώ, τον έφτιαξα με ίση ποσότητα σιροπιού αγαύης για να κρατήσω χαμηλότερα τον γλυκαιμικό δείκτη.
Χαλβάς με μήλο και μέλι
Υλικά:
Για το σιρόπι:
- 600 ml νερό
- 300 γρ. μέλι
- 2 ξυλάκια κανέλας
Για το χαλβά:
- 350 ml ηλιέλαιο
- 450 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 80 γρ. σουλτανίνα (ξανθιά σταφίδα)
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 2 βανιλίνες
- 2 μήλα τριμμένα
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε φτιάχνοντας, πρώτα το σιρόπι.
Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα, να βράσουν, το νερό με το μέλι και τα ξυλάκια της κανέλας. Αφού κοχλάσει, δεν αφήνουμε πάνω από 4-5 λεπτά.
Το βγάζουμε στην άκρη να κρυώσει. Πετάμε τα ξυλάκια κανέλας.
Σε άλλη κατσαρόλα ή φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε τη σταφίδα, τα μπαχαρικά, τις βανίλιες και τα τριμμένα μήλα.
Ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα κουζίνας να «τραβήξει» και τοποθετούμε το χαλβά σε ατομικά φορμάκια ή η σε μεγάλη στρογγυλή φόρμα.
Σερβίρουμε με τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι, αν θέλουμε.
