Τα θαλασσινά μας δίνουν πάντα μια αίσθηση καλοκαιριού και ξεγνοιασιάς.
Πιάνω τον εαυτό μου, ακόμη και μέσα στον χειμώνα να επιθυμώ, ψαρικά, όταν βλέπω ήλιο, τα σαββατοκύριακα.
Για να «φτουρίσει» το φαγητό, που έλεγαν οι παλιές μαγείρισσες, να μας χορτάσει δηλαδή, συνδυάζω, τα θαλασσινά με κάποιο ρύζι ή ζυμαρικό και έτσι είμαστε όλοι χαρούμενοι.
Το γιουβέτσι, στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, είναι από τις πιο αγαπημένες προτάσεις για τα οικογενειακά τραπέζια.
Το γιουβέτσι, με το χταπόδι που είναι και νηστίσιμο, γίνεται την κατσαρόλα, σχετικά, γρήγορα και πολύ νόστιμα.
Χταπόδι γιουβέτσι
Υλικά:
- 1 κιλό χταπόδι (πλοκάμια)
- 1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. πιπεριά κόκκινη, σε μικρά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 300 γρ. ντοματίνια, κομμένη στα 4
- 600 γρ. νερό
- 250 γρ. κριθαράκι
- 20 γρ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για ακόμα 2 λεπτά.
Βάζουμε το χταπόδι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε κομμάτια.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το νερό στην κατσαρόλα.
Μόλις βράσει, προσθέτουμε το κριθαράκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
Σβήνουμε το μάτι βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνουμε το κομμένο χταπόδι και τα υπόλοιπα υλικά, κάπαρη και άνηθο.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.