Site icon NewsIT
16:00 | 01.07.25

Συνταγή για υγιεινό κέικ με χουρμάδες, χωρίς λακτόζη, χωρίς αυγά

1 ½ φλιτζάνια χουρμάδες Medjool - χωρίς κουκούτσι, που ισοδυναμούν με 10,5 ουγγιές (300 γρ.) ή 17 χουρμάδες Medjool (σημείωση 1) ▢1 φλιτζάνι βραστό νερό - χλιαρό (σημείωση 2) ▢1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου - χλιαρό (σημείωση 3) ▢⅓ φλιτζάνι ελαφρύ ελαιόλαδο - (σημείωση 4) ▢1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ▢2 ¼ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις - (σημείωση 5) ▢½ φλιτζάνι άγλυκη σκόνη κακάο ▢1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα ▢1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ Προαιρετικός ▢½ φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας - (σημείωση 6) Γλάσο χουρμά ▢½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου ▢8 Χουρμάδες Medjool - χωρίς κουκούτσι ▢3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου - (σημείωση 7) ▢¾ φλιτζάνι κομματάκια μαύρης σοκολάτας - (σημείωση 8) ▢1 κουταλιά της σούπας άγλυκη σκόνη κακάο Οδηγίες Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Στρώστε ένα τετράγωνο ταψί 9 ιντσών με ελαφρώς λαδωμένο χαρτί ψησίματος. Αφήστε το στην άκρη. Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, αν δεν είναι χωρίς κουκούτσι. Μετρήστε ή ζυγίστε τους αφού τους αφαιρέσετε. Πετάξτε το κουκούτσι. Τοποθετήστε τους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε νερό και γάλα αμυγδάλου, σκεπάστε με καπάκι, ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει. Αποσύρετε από τη φωτιά, περιχύστε τους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι και σκεπάστε το μπολ με ένα μεγάλο πιάτο. Αφήστε το στην άκρη για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα στεγνά υλικά: αλεύρι, κακάο σε σκόνη, μαγειρική σόδα και μπέικιν πάουντερ μέχρι να ενωθούν καλά. Αφήστε στην άκρη. Βάλτε πίσω το μπολ με τους χουρμάδες και το χλιαρό υγρό. Ρίξτε τα όλα σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας και χτυπήστε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε το χλιαρό μείγμα χουρμάδων στο μπολ με τα ξηρά υλικά και προσθέστε το λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας. Χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα για να ανακατέψετε απαλά και να συνδυάσετε τα πάντα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίξτε τη ζύμη του κέικ στο προετοιμασμένο ταψί. Ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40-45 λεπτά στους 180°C (350°F) μέχρι να βυθιστεί μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο με λίγα ψίχουλα, που σημαίνει ότι το κέικ είναι ψημένο, αλλά ακόμα ζουμερό. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια σε σχάρα για 3 ώρες πριν το γλασάρετε. Ζαχαροαλοιφή Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε σταγόνες σοκολάτας, το βούτυρο αμυγδάλου, το γάλα αμυγδάλου και τους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι. Αφήστε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν τα κομματάκια σοκολάτας. Οι χουρμάδες δεν θα διαλυθούν, αλλά το ζεστό μείγμα θα τους μαλακώσει και αυτός είναι ο στόχος της προσθήκης τους στο τηγάνι τώρα. Χρειάζονται λίγα λεπτά για να λιώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά, βάλτε το μείγμα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε το κακάο σε σκόνη και ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα. Σταματήστε τον επεξεργαστή τροφίμων μερικές φορές, ξύστε το μπολ με μια λαστιχένια σπάτουλα και επαναλάβετε μέχρι να αναμειχθούν οι περισσότεροι χουρμάδες και να γίνουν ένα λείο γλάσο – θα έχετε πάντα μικροσκοπικά κομματάκια χουρμάδων, και αυτό είναι εντάξει. Απλώστε πάνω από το κρύο κέικ.

Κέικ με χουρμάδες

Ηλιάνα Σκιαδά

Χωρίς λιπαρά

Αυτό το κέικ είναι πραγματικά νόστιμο και πραγματικά υγιεινό, ταυτόχρονα, που είναι σπάνιος συνδυασμός.

Οι χουρμάδες, που είναι τροπική υπερτροφή, δίνουν ενέργεια, φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά.

Έχουν φυσική γλυκύτητα και έτσι το κέικ δεν χρειάζεται καθόλου έξτρα ζάχαρη.

Μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνεια, πριν ψήσετε με καρύδια ή αμύγδαλα φιλέ, ή να τα προσθέσετε στο μείγμα, για μία έξτρα τραγανή υφή.

Και φυσικά μπορείτε να ενισχύσετε τα αρώματα σοκολάτας, που του δίνει ούτως ή άλλως το κακάο που θα βάλουμε, με άγλυκες σταγόνες μαύρης σοκολάτας, μέσα στο μείγμα.

Κέικ με χουρμάδες χωρίς ζάχαρη

Υλικά:

  • 1 1/2 φλιτζάνια χουρμάδες – χωρίς το κουκούτσι  (300 γρ.) ή περίπου 17 χουρμάδες 
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό – χλιαρό 
  • 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου – χλιαρό 
  • 1/3 φλιτζάνι σπορέλαιο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 φλιτζάνι άγλυκη σκόνη κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 20×20, με ελαφρώς λαδωμένο χαρτί ψησίματος

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, αν δεν αγοράσουμε χωρίς κουκούτσι.

Τους μετράμε ή τους ζυγίζουμε χωρίς το κουκούτσι και τους τοποθετούμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό και το γάλα αμυγδάλου, να σιγοβράσουν.

Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και περιχύνουμε τους χουρμάδες, σκεπάζοντας το μπολ με ένα μεγάλο πιάτο, για 10 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά: αλεύρι, κακάο σε σκόνη, μαγειρική σόδα και μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε τους χουρμάδες με το υγρό, σε ένα δυνατό μπλέντερ και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα πολτοποιημένων χουρμάδων στο μπολ με τα ξηρά υλικά και προσθέτουμε το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας.

Ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης, απαλά και αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40-45 λεπτά.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα, σε θερμοκρασία δωματίου.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version